Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите против Covid мерките в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицейски служители започнаха да разчистват площада на Бастилията от участниците в протестното шествие срещу санитарните пропуски и задължителната ваксинация, предаде агенция Франс прес. 

По-рано днес хиляди жители на френската столица се събраха на демонстрация срещу новите ограничения, които влизат в сила от 9 август. Протестираща скандираха "Свобода" и "Макрон, не ти искаме пропуските". Една от мерките е в ресторанти, барове, кафенета, влакове и самолети да бъдат допускани само хора със санитарен пропуск, който удостоверява ваксинация или отрицателен тест за Covid-19. Оспорваният закон беше гласуван от парламента, но за да влезе в сила трябва да бъде одобрен от Конституционния съвет. 

В акаунта в Twitter на префектурата на столичната полиция гражданите са призовани да се разпръснат и им се дават указания по кои улици могат да излязат, за да напуснат площада, който се превърна в крайна точка на многочасовия поход през половината град. 

Въпреки това сблъсъците между демонстранти и полицаи продължават. 

Полицията използва шумови гранати, сълзотворен газ и водни оръдия. 

Някои участници в сблъсъците с полицията бяха задържани. По-рано беше съобщено, че по време на потушаването на безредиците са ранени трима служители на реда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Неуспешна първа среща на ИТН с депутат от "Величие"

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител - Красимира..

публикувано на 30.07.24 в 12:07

ЕК благодари на Франция и Гърция за помощта за пожарите в България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Франция и Гърция за предоставената на България помощ за борба с пожарите, предаде БТА. Много благодаря за подкрепата по механизма на ЕС за гражданска защита, написа тя в социалната мрежа Х. Така действа европейската съпричастност. Това лято 556 пожарникари от 12 държави от ЕС с 28..

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Проучване: Гърците харчат повече, отколкото получават

Сметките в гръцките ресторанти вече ще са само с касов бон, а не написани на ръка. Поради високите цени гърците са принудени да теглят заеми, за да си покрият разходите. От 1 август таверните и ресторантите са задължени да представят на клиента само машинни касови бележки за вида на консумацията и стойността на сметката. Забранява се..

публикувано на 30.07.24 в 11:24
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна оценка на щетите.   Късно снощи в центъра на Свищов беше инсталирана мобилна лаборатория за..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Десислава Стоянова

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери, констатират от сдружение "За Земята"

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери. Това се констатира в нов доклад на сдружение "За Земята". "Това, което се опитахме да направим с нашия доклад "Изгарянето на отпадъци в България зад завесата", е да погледнем количествата", обясни пред БНР  Десислава Стоянова, екип "Икономическа справедливост" в сдружение "За..

публикувано на 30.07.24 в 10:57
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е единствената, отзовала се на поканата. Тя обясни, че е упълномощена от колегите си да изрази позициите им...

публикувано на 30.07.24 в 10:56
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44