Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без подоходен критерий

До 15 октомври е срокът за еднократна помощ за първокласници и осмокласници

| обновено на 03.08.21 в 12:54
Снимка: БГНЕС

Семействата на записани в 1 и в 8 клас деца имат право на еднократна помощ от 300 лева за началото на учебната година. Служебният заместник социален министър Надя Клисурска уточни:

„Срокът за подаване на заявленията е не по-късно 15 октомври. За да получат тази еднократна помощ от 300 лв., няма да има доходен критерий и това е възможност основните пособия, които са необходими за учениците, да бъдат закупени без затруднения от всички семейства“

За първи път през тази година  осмокласниците получават подкрепата и вече са отпуснати  средства за 6200 деца. Заявленията се подават до дирекциите социално подпомагане по настоящия адрес. Това може да стане лично на място, чрез лицензиран пощенски оператор или чрез системата за сигурно електронно връчване с ПИК от НОИ или електронен подпис. 

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина след влизане в сила на заповедта за отпускането, а втората в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, ако детето не постъпи в училище, когато ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок или ако в рамките на  един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Надя Клисурска, Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пада подоходният критерий за еднократната помощ за първокласници и осмокласници

Без критерий за доходите ще се отпуска еднократната помощ за първокласници и осмокласници през новата 2021/2022г., съобщи директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Павлина Делчева. Тя припомни, че от момента, в който децата бъдат записани в..

публикувано на 26.05.21 в 16:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област

Руски дронове са поразили енергийни обекти и са оставили без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс. В Telegram областната управа посочи, че дроновете са атакували цели в..

публикувано на 22.05.24 в 07:54

Модел за интегрирано развитие дава добри резултати в ромските общности

"Работим в много големи общности – над 10 000. Дори в тези големи квартали за няколко години беше възможно да се види как се мобилизират хората от ромската общност. Виждат се надежди, мотивация, че си заслужава да се полагат допълнителни усилия –..

публикувано на 22.05.24 в 07:49