Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери отчитат подобряване на бизнес климата

Снимката е илюстративна
Снимка: архив БГНЕС

Бизнес климатът в туризма се подобрява, но липсата на персонал може да предизвика нова криза в бранша, показва национално допитване на Асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Климатът в хотелският бизнес е станал по-благоприятен в сравнение със средата на миналата година, смятат над 60% от анкетираните. Само 10 на 100 са на мнение, че той се е влошил. Ако през първото тримесечие на годината 70% са очаквали вълна от фалити, то през второто тримесечие този процент е спаднал под 50%.

Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската агенция на професионалистите в мениджмънта на хотели, посочи:

„По отношение на периода за възстановяване, намалява сериозно броят на тези, които смятат, че възстановяването ще отнеме повече от пет години, в сравнение с допитването, което правихме март месец. Увеличава се дават на тези, които виждат възстановяване в рамките на 1 или между 2 и 3 години. Най-интересното, което виждаме с това допитване, е че има едни 10% от отговорилите, които казват, че в момента техният бизнес се представя по-добре,  отколкото през 2019 година, която се счита за върхова в туризма у нас“.

Все по-трудното привличане на кадрите в туризма се очертава като най-сериозния проблем пред хотелския бизнес у нас


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47