Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

Троянският манастир отбелязва храмовия си празник

| обновено на 15.08.21 в 10:19
Автор:
Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

В България, по нов стил, отбелязваме Успението на Пресвета Богородица. Душата на Божията Майка се възнася на небето. Чества се от православни християни, католици и други християнски деноминации. 

Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка - Дева Мария се приема за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат 195 000 българи, а Мария е най-разпространеното женско име у нас. 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит излезе с празнично послание за празника Успение Богородично: 
„Нека нейните свети молитви и майчинско небесно застъпничество да бъдат с всички нас!“, посочва в благословията си патриарх Неофит. 

Празникът е в прослава на чудния начин, по който Света Богородица завършва земния си път и преминава във вечността, обясни Врачанският митрополит Григорий: 

"Нейната смърт е едно блажено заспиване, едно преминаване от краткия земен живот към безкрайния небесен живот. Господ Иисус Христос я взе в Царството Божие с тяло. Той я възкреси, за да бъде тя отдясно нему и оттам да бъде нашата най-бърза помощница и застъница. Нашите молитви винаги ще стигнат по-лесно и по-бързо пред неговия престол на небесата чрез Пресвета Богородица. За всичко можем да ѝ се помолим - и за здраве, и за успехи, когато имаме затруднения, и за детерождение, и за запазване на децата, за защита, от болести, от всички бедствия пази тя".

Допълнителен паркинг за 500 коли над Рилския манастир за Голяма Богородица

Икона на Пресвета Богородица с дълга история пристигна в Долни Раковец

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан разказа за смисъла на празника :

"Това не е тъжен празник за нас, християните, още повече, че ние ще видим, че на третия ден след нейното успение, тя възкръсва и се възнася на небето. Всяка вечер, след вечерното богослужение, в повечето дни от 1 август, започвайки, служим Канона, молебния на Света Богородица. Там, в завършващата молитва, ние се молим за българския Патриарх, за Светия Синод, за всички православни християни, за правителството, войнството, за градоначалниците, за всички хора, които вярват в Христос, които са християни и почитат Божията майка. И Бог да предпази нашия престолен град от мор, земетръс, наводнение, огън, вредоносни ветрове, бедствия и всяко зло, предпазване от всяко зло".

Троянският манастир отбелязва и своя храмов празник, по традиция - с Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в Светата обител още от 1600 г.


Богослуженията започнаха с полунощница с лития, с когато се извършва символичния чин на погребение на плащеницата на  Божията майка и утриння, отслужена на открита сцена в двора на Светата обител. След тържествената света литургия, която започва в 10.00 ч., с традиционното литийно шествие, чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена от съборния храм на манастира до параклиса на мястото, където според преданието е извършила първото си чудо през 1600 г.  Йеромонах  Стефан разказа преди ритуала:

„Успение е денят, в който Божията майка  е починала. Но, тъй като нейната смърт не е обикновена смърт, а е заспиване у Бога, затова казваме "успение", което означава "заспиване". Това е денят, в който ние прославяме смъртта, която носи радост и прославяме срещата на пречистата душа на Света Богородица с нейния син, който след 40-ия ден след Възкресението се възнесе на небесата. В деня на Успението той слезе, за да прибере символично пречистата душа на своята майка обратно в небесата, при себе си. Чудесата, които е извършила Света Богородица, са много и ежедневни. Много бездетни семейства успяват да измолят тъй желаната рожба. Също така е имало много болни хора, които, след молитва пред Божията майка, са се възстановявали от много тежки болести“.

Празнична заря и много събития са подготвени за празника на Варна - Успение Богородично

Остров „Света Анастасия“ отбелязва днес своя празникЦърквата там носи името „Успение Богородично“. Разнообразна програма е подготвена за туристите, които ще посетят туристическия комплекс в морето край Бургас. 

Успение Богородично е празник на Несебър, където, на литийно шествие, се въздига Чудодейната икона „Света Богородица - Владетелката на живота" от XIII век

Стотици миряни се събират за храмовия празник на „Успение на Пресвета Богородица“ в село Широка лъка. Църквата е една от най-старите в Родопите, построена със Султански ферман за 40 дни с доброволен труд на християни и мюсюлмани. Тази сутрин ще има и Благословена трапеза. Празникът ще продължи с народно веселие на площада с оркестър "Родопско настроение" и с участие на гайдарски състав при читалище "Наука" в с. Солища. Хорото ще се извие с оркестър "Канарите". 

Храмов празник честват днес и църквите в Пампорово, в смолянския квартал Устово, в Чепеларе и в Златоград.

Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Голяма Богородица


Празнуват голяма част от манастирите и църковните храмове в България. Доц. д-р Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН разказа за първото чудо на  една от най-прочутите чудотворни икони в България.

"Донесъл я един монах от Света гора, който пътувал за Влашко и трябвало да отнесе иконата там. Когато понечил да продължи пътя си, животното, на което била натоверена, може би е било осел, муле или магаре, отказало да върви и се строполило на това място. На следващия ден той опитал отново да тръгне, но животното пак отказало да продължи пътя си и така, след като това се случило три пъти, монасите разбрали, че иконата всъщност, не желае да пътува за Влашко, а изявява своята воля да остане на това място. След като останала там, веднага направила още едно чудо - помогнала на едно болно дете да оздравее, което не можело да ходи. Допрели го до иконата, то проходило веднага и така станало ясно, че това е светиня. В памет на тези чудеса се прави шествието с иконата. Вярва се, че на който носи иконата, това ще му донесе здраве и сбъдване на всички желания."

Празнува също великотърновското село Арбанаси. Там е манастирът „Успение Богородично" е от времето на династията на Асеневци.

В Стражица също празнуват деня на града, ще гостува вицепрезидентът Илияна Йотова.

Стотици кюстендилци влязоха в централния храм "Успение Богородично" за празничната литургия, като търпеливо чакаха реда си да запалят свещи и да получат благослов за Голяма Богородица. Вече има одобрен проект за ремонта на най-голямата черква на града, която е на 215 години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03