Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 400 афганистанци, работили с ЕС, са евакуирани в Европа, 300 опитват да стигнат до Кабул

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 400 афганистанци, работили с Европейския съюз, и техните семейства вече са евакуирани в Европа, но още 300 се опитват да стигнат до летището в Кабул, съобщи европейският първи дипломат Жозеп Борел. Той определи като "морален дълг" спасяването на възможно най-много бивши служители на европейските представителства в Афганистан, като отбеляза, че едва ли ще е възможно да бъдат изведени всички. 

Междувременно бе съобщено, че няколко души са били убити в афганистанския град Асадабад, след като бойци на талибаните открили огън срещу хора, развяващи националния флаг на демонстлация за Деня на независимостта. Не се уточнява дали жертвите са вследствие на стреблата или последвалата паника. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година, споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор , който предлага такива пътувания. Тази година има завишен интерес към детските и ученическите пътувания в страната и чужбина отбелязват туроператори. Записванията тази година са..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари. Това показва..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци. Композицията е била от 20 вагона, няма пострадали. Към мястото са изпратени техника и екипи за..

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на изслушване в Комисията по..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който България трябва да предложи кандидатура, е 30 август. Ако все пак се наложи номинацията да бъде направена от..

публикувано на 01.08.24 в 16:53
кърмене

Д-р Станислава Хитрова: Мит е, че майката, приемаща медикаменти не трябва да кърми

Най-често жените се опасяват дали ще се справят добре относно техниката на кърменето и техниката на поставяне на бебето на гърда. Чувстват се несигурни през първите дни, дали имат достатъчно кърма да се нахрани бебето. Тези притеснения трябва да се преодолеят. Това споделя д-р Станислава Хитрова, неонатолог в столичния „Майчин дом“ в..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
БМП

Бюджетната комисия в НС одобри купуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър"

Бюджетната комисия одобри ратификацията на договора за закупуване на боеприпаси за бойни машини "Страйкър". Общата стойност на договора е над 64 милиона долара, която ще се плаща на вноски през годините.  Министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че няма да има оскъпяване на вече договорената сума.  Всяка партида ще бъде тествана, преди да бъде..

публикувано на 01.08.24 в 16:35