Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Митева: Консенсусните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

| обновено на 25.08.21 в 19:04
Ива Митева
Снимка: БГНЕС

Две са възможните дати за президентските избори тази есен - 7 или 14 ноември. Около това становище се обединиха парламентарно представените формации. Дискутирана е и възможността за избори 2 в 1, ако все пак се стигне до предсрочен парламентарен вот, а в консултациите участваха председателят на ЦИК Камелия Нейкова и Веселин Тодоров, директор на фирмата-доставчки на машини за гласуване "Сиела норма".

Ако за датата н а провеждане на президентските избори има консенсус, макар и неокончателно решенията и като депутати се колебаят между две дати през ноември, то допускането, че до края на годината може да има и още един предсрочен парламентарен вот, се оказа проблем.

Първо - защото в предложената за обсъждане актуализация на бюджета пари са предвидени само за президентски избори, и второ - ЦИК и "Сиела" спорят. От фирмата твърдят, че не са получили 9 милиона лева от изборите на 11 юли, а от Комисията контрират, че това се дължи на неизпълнени договорни отношения. За това предупреди и председателят на парламента Ива Митева:

"Затова са и тези разговори да видим как да излезем от това положение. Доколкото разбрах днес от председателя на ЦИК сумата не е платена, тъй като има неизпълнение на договора от страна на "Сиела норма".

Именно това наложи да бъде свикан втори председателски съвет в рамките на деня, на който бе поканен директорът на фирма "Сиела" Веселин Тодоров. След него той декларира, че изборите няма да бъдат провалени и дори предложи решение при вариант "Избори две в едно".

"Ние сме предложили възможност да се закупят още 1200 машини и въпрос на два три дни уточняване, дали не може да станат и 2 хиляди, или малко над 2 хиляди машини. От гледна точка на това, че при "Избори две в едно" времето за избирателя трябва да е малко повече".

Тодоров дори пресметна, че избори две в едно биха били по-евтини. Нинова изтъкна друг аргумент в подкрепа на подобна алтернатива:

"Аз мисля, че е по-добре две в едно, с оглед интереса на избирателите. Недай боже наистина да стане тежка Covid ситуация - три седмици поред да ходят хората на избори, според мен, би предизвикало ниска избирателна активност".

От ГЕРБ се възползваха от спора, за да предложат ново връщане на хартиените бюлетини. И Десислава Атанасова изтъкна като аргумент по-изгодната цена.

"При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните бюлетини, хартиени, са били на стойност 7,5 милиона".

За председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов спорът е маловажен.

"По-удачно е да е честно всичко, дали ще е две в едно или последователно, няма значение ако изборите не са честни, важно е да са честни".

В крайна сметка окончателно решение днес не беше взето.

Междувременно, председателят на парламента Ива Митева отхвърли поканите да стане премиер на правителство с третия проучвателен мандат

"Не, не съм готова. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен, и смятам, че един човек не може да обикаля всички постове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия отново нанесе удари в Харковска област на Украйна

Руските сили отново нанесоха удари по украинската Харковска област. Има ранени. В същото време Кремъл обяви, че руските сили са свалили десетки украински дронове и пускови установки HIMARS. Девет души са пострадали в резултат на руски удар по жилищен район на град Дергачи в Харсковска област, съобщи в "Телеграм" управителят на областта Олег Синегубов...

публикувано на 26.06.24 в 17:46
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но не и същността ѝ

Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но няма да се промени същността ѝ . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Зелената сделка ще получи някакво друго име , за да не се асоциира със Зелената партия, която не е много успешна в момента, в долна..

публикувано на 26.06.24 в 17:29
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59