Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На среща в Атина беше приета

Декларация за защита на европейските граждани от последствията от климатичните промени

На форума в гръцката столица участват лидерите на 9 средиземноморски страни и ръководителите на европейските институции

Урсула фон дер Лайен, Марио Драги, Кириакос Мицотакис и Педро Санчес - Атина, 17 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидери на държавите от Средиземноморието обсъждат в Атина предизвикателствата пред сигурността и отражението на климатичните промени.

На форума, в който участва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, беше приета декларация за защита на европейските граждани от последствията от промените в климата.

На срещата на върха са лидерите на Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания, както и ръководителите на европейските институции.

Приетата декларация е в подкрепа на амбициозен план за действия за ограничаване на глобалното затопляне и последствията от климатичните промени.

Лидерите на средиземноморските страни подкрепят създаването на обща европейска агенция за защита на гражданите от природни бедствия.

Гърция не би се справила с мащабните пожари това лято без помощта на европейските страни, подчерта премиерът Мицотакис.

Европа чувства необходимост за активизиране на политиката на устойчива синя икономика в името на защита на гражданите, се подчертава в декларацията от Атина.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви:

"Нямаме време за губене", като призова за инвестиции все повече във възобновяеми източници на енергия.

Лидерите на средиземноморските страни обсъдиха също актуални геополитически предизвикателства - заплаха от нова мигрантска криза след последните събития в Афганистан, управление и възстановяване на туризма след пандемията, както и развитие на икономиката.

Заради форума в Атина са въведени извънредни мерки за сигурност. Забранено е събирането на хора в центъра на града.     

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Още двама задържани за плановете за атентати на концерти на Тейлър Суифт

Полицията в Австрия е задържала трети и четвърти младежи, заподозрени за плановете за атентати на концерти на американската певица Тейлър Суифт, довели до отмяната им тази седмица. Арестуваните са австрийци, на едва 15 и 17 години, съобщи "Ройтерс".  Целта, по думите му, е била да се убият чакащи пред стадиона без билети. Различни издания в..

публикувано на 08.08.24 в 18:37

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - т ова заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 17:48

"Бритиш еъруейз" спира полетите до Пекин от 26 октомври

Британският авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс. Авиокомпанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг. Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че..

публикувано на 08.08.24 в 17:29

Радев: Разговорите ми с потенциалните кандидати за служебен премиер не са приключили

"Добре дошли в президентската институция! Започвам директно по същество, знам, че времето е ценно на всички от вас защото, на практика предизборната кампания започна ". Това каза президентът Румен Радев в началото на политическите консултации за назначавне на служебен премиер и кабинет. Държавният глава допълни:  "За съжаление и 50-ото Народно събрание..

публикувано на 08.08.24 в 17:16

Българската православна църква изрази признателност към народните представители

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България , се казва позиция на Църквата, публикувана днес .   Удовлетворени сме от..

публикувано на 08.08.24 в 16:58

Загасен е пожарът в с. Джулюница

Пожарът в село Джулюница, община Лясковец, вече е загасен, съобщи за БНР Георги Тодоров, началник на противопожарната служба в Горна Оряховица. Пожар, запален от стъклени бутилки, засегна къщи и дворни места в с. Джулюница Няма пострадали хора. Огнеборците с доброволци от селото спасиха къщите от две улици и стопански постройки.  Огънят тръгна от..

публикувано на 08.08.24 в 16:56
Явор Божанков

Явор Божанков от ПП-ДБ се оплака от физическо насилие от депутат от "Възраждане"

Депутатът от "Продължаваме промяната"-"Демократична България"  Явор Божанков се оплака от физическо насилие от свой колега от "Възраждане", чието име не назова. Божанков разпространи и клип във Фейсбук, в който двамата се сблъскват в един от коридорите на Народното събрание.  Божанков допълни, че случаят няма предистория и че колегата му го е..

публикувано на 08.08.24 в 16:38