Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манчестър Сити победи Челси като гост, издънка на Манчестър Юнайтед у дома

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манчестър Сити постигна ценен успех при визитата на Челси с минималното 1:0 в първа среща от шестия кръг на английската Висша лига.

Шампионите владееха топката повече през първото полувреме на мача, като имаха добър шанс да открият резултата чрез Габриел Жезус, който спря с рамо топката, но изстрелът му с левия крак бе неточен. От другата страна, възпитаниците на Томас Тухел разчитаха на контраатаки и добра игра в защита – при една от контрите Ромелу Лукаку се размина с това да нанесе удар по посока вратата на Едерсон след центриране на Тимо Вернер.

След паузата „сините“ се пропукаха в 53-та минута, когато Жезус отправи изстрел към Едуар Менди, топката рикошира и излъга безпомощния сенегалски страж на домакините за 1:0. След това „гражданите“ на няколко пъти можеха да нанесат решителен втори удар, но с пропуски се отчетоха Джак Грийлиш и Жезус, като бразилецът бе разколебан от отличната намеса на голлинията на резервата Тиаго Силва. Челси вкара топката в мрежата на гостите чрез Лукаку, но голът бе правилно отменен заради засада при подаването към влезлия от пейката Кай Хаверц.

В крайна сметка, резултатът остана непроменен до края на мача и така Пеп Гуардиола взе реванш от Томас Тухел за предишните си несполуки срещу него след идването му начело на Челси, включително финала в Шампионска лига, загубен от „небесносините“ с 0:1. Това бе и първо поражение за лондочани от началото на кампанията, като двата състава вече имат по 13 точки. В следващия кръг Челси приема Саутхемптън, докато Сити имат ново тежко гостуване, този път на Ливърпул.

В другия мач от ранния съботен следобед в Премиършип, Астън Вила изненада Манчестър Юнайтед и спечели с 1:0 насред „Олд Трафорд“. Гостите имаха добри възможности да открият резултата преди почивката чрез Мат Таргет и Оли Уоткинс, но те се отчетоха с пропуски. От другата страна, „червените дяволи“ стигнаха само до един точен удар преди паузата, дело на Мейсън Грийнууд. Пол Погба пък се размина с гола след удар с глава при една отклонена топка от корнер.

След паузата драмата се разигра в заключителните мигове на двубоя. Първо, Кортни Хаус отбеляза с глава след ъглов удар, прострелвайки Давид де Хеа. Голът бе разглеждан от Системата за видеоповторение (ВАР) за засада на Уоткинс, който бе в близост до испанския страж, но технологията отчете, че нападателят на бирмингамци не е нарушил видимостта на Де Хеа и зачете попадението.

В третата минута от добавеното време домакините получиха отлична възможност да възстановят равенството и да избегнат поражението, но Бруно Фернандеш се провали от бялата точка. Така, Юнайтед, подобно на Челси, усети горчивия вкус от загубата за първи път през кампанията във Висшата лига. Тимът остава с 13 точки, колкото имат Челси, Манчестър Сити и Ливърпул, който обаче по-късно гостува на новака Брентфорд. Астън Вила е седми с десет пункта. В следващия кръг Юнайтед приемат Евертън, докато Вила гостуват на Тотнъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Неделев (вляво)

Гол от дузпа донесе икономична победа за Лудогорец в Стара Загора

Гол от дузпа, реализирана от Тодор Неделев през второто полувреме, донесе икономична победа с 1:0 за Лудогорец при гостуването му на Берое в мач от шестия кръг на Първата ни футболна лига. Първото полувреме бе скучно, с владеене на топката предимно от шампионите и опити за бързи контри на домакините. Единственият опасен момент през първата част бе ударът..

публикувано на 25.08.24 в 23:12
Втора лига

Резултатите във Втора лига

Резултатите в шестия кръг на Втора футболна лига: Добруджа - Монтана 0:0 Спортист Своге - Лудогорец, втори отбор 0:1 Ловеч - Янтра 0:1 Фратрия - Несебър 1:0 ЦСКА София, втори отбор - Спартак Плевен 0:0 Дунав - Миньор 1:0  Локомотив Горна Оряховица - Струмска слава 4:0

публикувано на 25.08.24 в 22:03
Мохамед Салах

Ливърпул с рутинна победа срещу Брентфорд

Ливърпул победи Брентфорд с 2:0 в мач от втория кръг на английската Висша лига, който се изигра на "Анфийлд". "Пчеличките" нямат успех на този стадион от 1937 година насам.  Домакините наложиха натиск от самото начало на сблъсъка. В 13-ата минута Луис Диас беше изведен на чиста голова позиция, като той навлезе в наказателното поле и стреля технично,..

публикувано на 25.08.24 в 21:32
ЦСКА 1948 - Славия

ЦСКА 1948 с първи успех в шампионата

ЦСКА 1948 постигна първа победа през новия сезон в Първа лига. "Червените", които участваха в Лигата на конференциите, се наложиха с 2:0 у дома срещу Славия. В 24-ата минута домакините организираха бърза атака, при която Евгений Сердюк напредна по десния фланг. Последва подаване към Талис и той шутира бързо от движение и не остави никакви шансове за..

публикувано на 25.08.24 в 21:29
Реал (Мадрид)

Реал с класическа победа срещу Валядолид

Реал (Мадрид) победи с класическото 3:0 у дома Валядолид в първи мач от неделната програма във втория кръг от първенството на Испания. Двубоят беше белязан от домакинския дебют на звездата на "белите" Килиан Мбапе. През първата част европейският клубен шампион не успя да създаде напрежение пред вратата на гостите, които се бранеха умело и не допуснаха..

публикувано на 25.08.24 в 20:47
Томислав Стипич

ЦСКА София води преговори за раздяла със Стипич

Ръководството на ЦСКА София е стартирало преговори със старши треньора Томислав Стипич и неговия щаб за прекратяване на договорите им по взаимно съгласие. Все още няма резултати от преговорите, но хърватинът повече няма да води „червените“. „ЦСКА започна преговори с Томислав Стипич и неговия треньорски щаб за прекратяване на договорите им по взаимно..

публикувано на 25.08.24 в 20:31
Арманд Дуплантис

Арманд Дуплантис отново подобри световния рекорд в овчарския скок

Шведският лекоатлет Арманд Дуплантис отново подобри собствения си световен рекорд на овчарски скок, като преодоля 6,26 метра на Диамантената лига в Хожув, Полша. Той прескочи летвата на рекордната височина от втория си опит. Мондо Дуплантис дължи световните рекорди, откакто преодоля 6,17 метра в полския Торун през 2020 година. Шведът подобри за пореден..

публикувано на 25.08.24 в 20:01