Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни гласувания в САЩ за финансовите планове на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското правителство е изправено пред възможността да остане без финансиране тази седмица, ако законодателите не приемат бюджета му. 

Законопроект за финансирането, средства за което са гарантирани до четвъртък, има, но демократите обвързаха мярката с повишение на тавана на заем, който правителството може да тегли.  Републиканците са против обвързването на двата плана.

Седмицата се очертава да е напрегната за демократите, защото освен е преговори с републиканците, те са заети с координиране по въпроса за приемането на два допълнителни пакета с мащабни финансови програми. Днес започват дебатите по един от пакетите – двупартийният план за инфраструктура за около един трилион долара, като този пакет вече бе приет в Сената. Гласуването в Камарата на представителите е насрочено за четвъртък.

Все още няма дата за обсъждане и гласуване в Конгреса на проект за бюджет от над три и половина трилиона долара, свързан със социални грижи и политики в отговор на климатичните промени.

Тази програма, предложена от президента Джо Байдън, среща съпротива от някои негови съпартийци, които смятат, че предвидените средства са прекалено много.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта, за да огледат последиците след взривовете. "Спазването на изискванията и правилният монтаж на..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14