Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издигат паметник на щангиста Величко Чолаков - Железния

Величко Чолаков
Снимка: БФ Вдигане на тежести

Паметник на световноизвестния щангист Величко Чолаков ще изграждат в неделинското село Кундево.

Родствените корени на Величко Чолаков са свързани със село Кундево, община Неделино, а заради високите си спортни постижения той е удостоен с титлата "Почетен гражданин" на общината.

Целта за създаването на инициативния комитет е проектиране и изграждане на паметник, който да се постави на разклона за селото, и който да напомня за огромния спортен връх, който постигна Величко Чолаков.

Председателят на инициативния комитет Лазар Табачев каза, че до няколко дни ще бъде обявена и банковата сметка за дарения. „Защото титаните се помнят вечно“, написа във фейсбук профила си кметът на Неделино Боян Кехайов.

През 2021 г. тържествен бенефис в своя роден град Смолян Величко Чолаков сложи край на състезателната си кариера. Железният, както е известен именитият ни спортист, е последният български олимпийски медалист в щангите/Снимка: БГНЕС архив

Величко Чолаков, наричан Железния, както и Великанът от Родопите, е единственият българин олимпийски медалист при супертежките щангисти.

Роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Започва да тренира на 12-годишна възраст при Костадин Грозданов, а за първи път става републикански шампион на 15-годишна възраст.

Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубоя.

Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг.

В същата категория става и европейски шампион за 2004 г. в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести във Владиславово.

През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо.

През 2013 г. се заема с треньорска дейност на деца, като става президент и треньор на родния си Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“.

Умира внезапно на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст в дома си от сърдечни проблеми, от които активно се лекува през последните години.

Погребан е в родния си Смолян с почести и многохилядно шествие. В знак на почит и уважение спортната зала в града е кръстена на неговото име. 

Снимка: БНР архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добромир Живков

Добромир Живков: И двете ДПС-та могат да влязат в следващия парламент

Електоралният потенциал на ДПС дава основание да мислим, че ще има електорален ресурс за влизане в НС и на двете политически сили, ако те се разделят.  Това заяви социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.  "Независимо от фракцията, към която се самоопределят избирателите на ДПС понастоящем, се вижда висока степен на мобилизация . Тази..

публикувано на 28.08.24 в 14:47

Израелската армия е изпратила танкове в Хан Юнис

Израелската армия е изпратила танкове в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, предаде "Ройтерс". Съобщава се за загинали. По-рано бе съобщено за най-малко 11 убити палестинци при мащабна операция на изрелската армия в северните части на окупирания Западен бряг. Израелските танкове са направили изненадващо настъпление в центъра на Хан Юнис, твърдят местни..

публикувано на 28.08.24 в 14:46

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос. Властите забраниха достъпа на туристи до шест плажа. По бреговете до град Волос събират тонове мъртва риба. Досега санитарните власти изчистиха 60 тона риба. Води се предварително разследване, за да се установят причините за този инцидент, съобщават от прокуратурата. Тонове мъртва риба..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Целта ни за промените в Конституцията е да покажем, че в НС има поне 180 мислещи депутати

Надяваме се в 50-ото НС да има 180 мислещи депутати и да не чакаме двумесечен срок, а предложените промени в Конституцията да бъдат приети, каза Красимира Катинчарова, депутат от разпадналото се "Величие", в интервю пред БНР. Дебютиращата в НС политическа сила внесе предложение за промени в Конституцията на България, за да се върне..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Николай Василев

Николай Василев: Инфлацията е последният проблем, няма политическа воля за еврозоната

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  "За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната, можехме..

публикувано на 28.08.24 в 13:39

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:26

Илхан Андай: Никой от Доган и Пеевски няма да спечели, двете ДПС-ата имат План Б за изборите

И двете ДПС-ата, на Пеевски и Доган, работят по План Б за предстоящите избори. Никой от тях няма да спечели битката и затова на изборите и двете части от Движението ще се явят в различни коалиции. Този сценарии коментира журналистът Илхан Андай в интервю пред БНР. " Определено започва състезание да се спечели битката в ЦИК. Там е..

публикувано на 28.08.24 в 13:15