Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Ще се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса

| обновено на 29.09.21 в 16:04
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Ще се преразгледат правилата на Българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират с цените. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев, който откри Европейски форум за социално предприемачество. Той увери, че се прави всичко възможно цената на тока да бъде намалена и се разглеждат варианти за помощ на бизнеса.

Поздравявам още веднъж служебното правителство за това, които направи – енергично овладя цените, посочи Радев. Държавният глава заяви, че вече са предприети мерки във връзка с покъпването на тока, който фирмите купуват от борсата:

„Ще се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса, очаквам КЕВР да влезе много сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на тази борса“.

Според президента служебното правителство задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост.

По този план за България са предвидени 12 милиарда лева безвъзмездна помощ от ЕС за икономическо възстановяване от Covid кризата.

Последната версия на плана е почти готова, като енергетиката и върховенство на закона са двете сфери, в които се правят последни уточнения, обяви в интервю за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. 

Радев коментира и кризата със заседналия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“.

Според президента ситуацията около заседналия плавателен съд е в резултат от "десетилетно безхаберие по отношение на морското спасяване".

"Искам да ги поздравя хората, които работят там, и по инициатива лично на министъра, че се прехвърля горивото от кораба, то вече не е на този кораб, оставено е минимално количество, така че да може екипажът да има условия за живот на този кораб. Вие представяте ли си какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят от този кораб. Това са непоправими щети".

Румен Радев подчерта също, че очаква  интензивна работа по различните сценарии за излизане от кризата , които зависят от метеорологичните условия:

"Така, че да не допуснем, на първо място, загуба на живот, защото екипажът е на кораба. И в момента, заедно с Министерството на транспорта, военноморските сили, военновъздушните сили са ангажирани като организация в случай на усложняване да се спасява и екипажа, и надявам се, да се минимизират всякакви щети за екологията в морето".

Радев отново предизвика за пряк сблъсък на изборите лидера на ГЕРБ, като го призова да се кандидатира за президент на вота на 14 ноември.

Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спазва. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция, каза още Румен Радев.

"Той всеки ден почти критикува президентската институция, обявява я в диктаторство, ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция".

Пред три дни Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ до последния момент няма да обяви кандидата си за президент.

Според Борисов партията му е подложена на репресии и ако обяви по-рано кандидата си, той ще бъде "докопан" и с него "ще се саморазправят, още преди да има имунитет". 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Стара Загора

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. Заради катастрофа при километър 44 на автомагистрала "Тракия" в посока София движението е в аварийната лента. Поради аварирал тежкотоварен автомобил в една..

публикувано на 14.06.24 в 11:37

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:08

Къде се разминават образованието и бизнесът?

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за единна държавна политика за реализацията на завършилите висше образование, за да се преодолее недостигът на работна ръка. Бизнесът настоява за по-къси бакалавърски програми. Връзката образование – бизнес се къса от това, че системата не е реформирана , така че да има визия от началното..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Паднали дървета, унищожена реколта и отнесени покриви в село Ветрен

Покриви на къщи в силистренското село Ветрен са отнесени. Паднали дървета и унищожена реколта в дворовете е резултатът от силния вятър и проливния дъжд снощи в региона. Не повече от 10 минути е продължило всичко, но достатъчно, за да има работа за цяла седмица, казват хора от селото. Все още няма ток във Ветрен, съобщи Атанаска Димитрова:..

публикувано на 14.06.24 в 10:54

Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава

В област Велико Търново общинските комисии продължават обходите за оценка на нанесените щети от бурята с градушка в сряда вечерта. Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава. Тежка е ситуацията и в поразените великотърновски села, където има нови валежи и хората започнаха да препокриват къщите си преди да са минали комисиите да опишат..

публикувано на 14.06.24 в 10:51
Георги Димитров

Китаристът Георги Димитров - Жожо с рецитал на Баховия фестивал в Лайпциг

Младият класически китарист Георги Димитров гостува днес със самостоятелен концерт на престижния Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря нова страница за българските артисти в дългата история на форума, тъй като български изпълнител не е имал самостоятелна изява там повече от 20 години. Георги Димитров-Жожо е сред най-обещаващите..

публикувано на 14.06.24 в 10:19
Васил Божков

Отложиха разпоредителното заседание по "хазартното дело" срещу Божков

Заради пропуск на съдебния състав, разпоредителното заседание по т. нар. хазартно дело срещу Васил Божков беше отложено за началото на юли. Освен него, овинени по делото са още 9 души. Сред тях е и жената на Васил Божков - Елена Динева, както и бившите шефове на закритата Комисия по хазарта. Всички те бяха в съдебната зала, заедно със своите..

публикувано на 14.06.24 в 10:09