Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обещават "откровени разговори" на Китай, обмислят намаляване на тарифи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще проведат „откровени разговори“ с Китай през следващите дни. Това става ясно от реч на американския търговски представител Катрин Тай.

Информацията за разговорите идва на фона на обвинения от Вашингтон, че Китай не е изпълнил ангажиментите си по споразумение от януари 2020 година.

От речта на Тай, подготвена за събитие на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, също става ясно, че стратегията на САЩ ще включва обединяване със съюзници в процеса на конкуренция с Китай за „създаване на честни и отворени пазари“.

Тай посочва още, че Америка ще започне премахване на някои тарифи, наложени на Китай по време на мандата на Доналд Тръмп – тарифи, критикувани от бизнеса.

През лятото някои от най-влиятелните американски компании призоваха президента Джо Байдън да намали съществуващите тарифи, тъй като заради тях индустриите са изправени пред по-големи разходи.

Байдън бе възложил на Тай да проучи детайлно стратегията за тарифите спрямо Китай, въведена при Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е -0,2% спрямо предходния месец, а..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в понеделник следобед. Обхванати се стотици хиляди кубически метра с отпадъци, които са на открито,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място, уточни говорителят. Засега не е ясно кой ще бъде назначен на новия пост. Решението на страните..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции: "Човекът, който в..

публикувано на 03.07.24 в 11:31

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени медикаменти животното е настанено в помещение в стопанството за наблюдение до пълното му възстановяване...

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на изборите, както и че страната е смятана за надежден партньор в НАТО и Европейския съюз...

публикувано на 03.07.24 в 11:06