Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежите ни категорични срещу Гибралтар, реализираха пет гола

Снимка: Sportal.bg

Младежкият национален отбор на България разби с 5:0 Гибралтар в мач от Група “Е” на квалификациите за Евро 2023. Нашите не срещнаха никакви проблеми със съперника и още преди почивката водеха с 4:0. Хеттрик отбеляза капитанът Владимир Николов, а едно попадение добави Мартин Петков. През втората част Димитър Стоянов реализира още един гол и така оформи крайния резултат.

Селекционерът Александър Димитров започна на вратата с Дамян Христов, а пред него в защита - Асен Дончев, Симеон Петров, Атанас Чернев и Димитър Стоянов. В халфовата линия действаха Филип Кръстев, Илия Груев и Станислав Шопов. В предни позиции пък бяха Митко Митков, Мартин Петков и Владимир Николов.

Резултатът бе открит от България още в шестата минута. Тогава Филип Кръстев получи топката в наказателното поле и след като намери пролука стреля с левия крак. Ударът му бе избит от вратаря, но топката попадна у Владимир Николов, който просто я довкара в мрежата. 

В 25-ата минута капитанът на нашите не остави шанс на вратаря на гостите от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Димитър Стоянов - 2:0 за българите! 

120 секунди по-късно номер 10 засече с глава подаване отляво и оформи своя бърз хеттрик.

В 37-ата минута България вече водеше с 4:0. Пробив на Станислав Шопов намери Мартин Петков на стрелкова позиция и с десния крак реализира поредното попадение за "лъвчетата".

В началото на втората част гостите останаха с човек по-малко. Сеан Монтовио получи втори жълт картон за реплика към съдията и трябваше да напусне срещата предварително.

В 63-ата минута дойде и петият гол за България. Петков намери с фалцов пас в наказателното поле Димитър Стоянов и играчът на Славия с шпагат засече топката във вратата.

До края на мача нашите можеха да отбележат още попадения, но на два пъти гредите спасиха гостите. В края на мача темпото поспадна, като играчите на домакините решиха да поспестят сили за важния мач с Швейцария след четири дни.  

С днешната си победа България събра шест точки в актива си и към момента се намира на втора позиция в класирането. По-рано днес Молдова победи с 1:0 Уелс и завърза битката в групата ни. По-късно днес играят и фаворитите Швейцария и Нидерландия.

"Имаше старание, себераздаване, желание за победа и за повече голове, това е похвално. Ясно е, че противникът нямаше такива сили. Можем само да съжаляваме, че не можахме да постигнем същия резултат и в предишния мач, а загубихме катастрофално. Днес не ми хареса, че двамата ни централни защитници си изкараха жълти картони срещу Гибралтар, нямам думи, не мога да се побера в кожата си от яд. 

Иначе по фланговете и въобще в офанзивен план действахме добре и съм доволен. Не се връщаме назад, предишното поколение си е предишно поколение, все още изграждаме доверие между играчи и треньори. Швейцария развива футбола си от годините, целенасочено, резултатите им се виждат. Не е на 100% готов нашият отбор, но във футбола, когато са изравнени силите, трябва да сме концентрирани, да сме на максимума си, не трябва да летим в облаците.

Няма непобедим отбор в света, Швейцария не е непобедим отбор. Трябва да дадем всичко от себе си, малко клишета нахвърлих, но това е истината. Гледаме само футбола, другото не ни интересува", заяви след мача старши треньорът Александър Димитров


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море с първа победа за сезона

Черно море постигна първа победа от началото на първенството. Вицешампионите надделяха над Септември (София) с 2:0, като и двата гола паднаха след почивката. Първата възможност в мача бе за домакините в 6-ата минута, когато Мартин Христов се опита да върне топката към вратаря Димитър Шейтанов и за малко не си отбеляза автогол. В 10-ата..

публикувано на 29.07.24 в 23:20

Румънец стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил

Давид Попович стана олимпийски шампион на 200 метра свободен стил за мъже на турнир по плуване на Игрите в Париж. 19-годишният румънец проведе отлично тактически своето плуване, като изоставаше през цялата дистанциия, но със силни последни 25 метра успя да финишира първи с време 1:44.72 минута, две стотни пред втория Матю Ричардс.  Олимпийското..

публикувано на 29.07.24 в 23:18

Берое и Локомотив (София) не си отбелязаха

Берое и Локомотив (София) завършиха наравно 0:0 в среща от втория кръг на Първа лига. Двубоят започна в бавно темпо, като и двата тима чакаха своя шанс, за да изненадат противниковата защита. Първата добра възможност се откри пред Локомотив София в 13-ата минута, когато Красимир Станоев направи отличен самостоятелен пробив, но останал очи в очи..

публикувано на 29.07.24 в 21:13

Ботев (Пловдив) се оплака от погром на "Колежа"

Ръководството на Ботев (Пловдив) излезе с официална позиция след градското дерби срещу Локомотив в неделя, завършило при резултат 2:2. Причина за реакцията от страна на "жълто-черния" клуб са щетите, нанесени от феновете на "смърфовете" в сектора за гости и прилежащите към него помещения. От Ботев публикуваха и снимки в социалните мрежи...

публикувано на 29.07.24 в 20:01

Виктория Томова: Борих се докрай, не съжалявам за нищо

Първата ракета на България Виктория Томова заяви, че е доволна от олимпийския си дебют на турнира по тенис на Игрите в Париж.Томова отпадна днес във втория кръг след оспорван мач срещу поставената под номер 11 Ема Наваро (САЩ) и поражение със 7:6(5), 4:6, 1:6 след почти два часа и половина игра при много горещо време на корт номер 6 в комплекса..

публикувано на 29.07.24 в 19:58

Арсенал обяви трансфера на Калафиори

Вицешампионът на Англия Арсенал обяви трансфера на италианския защитник Рикардо Калафиори. 22-годишният бранител преминава при лондончани с трансфер от италианския Болоня. От клуба не съобщиха трансферната сума, но според медиите тя е 45 милиона евро. "Рикардо е голяма личност и характер. Той има специфични умения, които ще ни направят по-силни..

публикувано на 29.07.24 в 19:56
Филип Янев и Валентина Георгиева

Филип Янев пред БНР: Благодарим за подкрепата на цяла България!

Валентина Георгиева ще помни винаги 18-ия си рожден ден. В деня, в който навърши пълнолетие, тя се класира за финала на прескок на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж.  България не е имала финалистка на най-големия спортен форум от 32 години. През 1992 година на олимпийските игри в Барселона Силвия Митова завършва на 8-мо място във..

публикувано на 29.07.24 в 17:10