Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътни строители излизат на протест пред Министерския съвет

Началото на протеста през Министерския съвет е насрочено за 8,30 ч.
Снимка: Ани Петрова, архив

Браншовата камара „Пътища“ е обявила за днес четвърти национален протест, който ще започне пред Министерския съвет от 8:30 ч.

На протеста в петък пътностроителните фирми поискаха оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Те опровергаха изявлението на министъра, че собствениците на фирми са отказали да се срещнат с нея и изпратиха писменото си потвърждение, че са готови за разговори.

Според протестиращите напрежението в бранша ескалира, а липсата на какъвто и да е диалог води до промяна на исканията им.

„Настояваме за конкретни действия по разплащането на дължимите суми", заяви председателят на камарата инж. Стефан Чайков.

„Схема на разплащане, което би обезпечило нормалното съществуване на българските пътностроителни фирми. Дори да имаме желание, ако не получим някакви средства – тези снегорини трябва да се зареждат с горива, с материали, хората, които са на тях, трябва да получават заплати, това не може да се случи без държавата да изпълни ангажимента. Самата държава признава, че пътностроителните фирми са я кредитирали с 870 милиона лева“, обясни още Чайков.

Камарата на строителите в България също иска оставката на арх. Виолета Комитова и призова своите членове към протести.

От тази седмица министерството на регионалното развитие започва разговори само със собствениците на пътни фирми и предлага дължимите средства да бъдат изплатени през държавния бюджет за следващите две години.

„Повече от 21 хиляди фирми в строителството работят в пазарни условия, двадесет и няколко фирми в пътния сектор работят в непазарни условия. Те получават пари предварително, без обществени поръчки, които са получили много аванси… Ръководството на регионалното министерство ще се среща оттук-нататък само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения“, каза министър Комитова.

Тя посочи още, че с актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лв. за зимно поддържане на пътищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Мавродиев след брифинг сградата на Българската банка за развитие, архив, април 2024 г.

На върха на схемата с необезпечения кредит от ББР за 150 млн. лв. - бившият шеф на банката Стоян Мавродиев

Прокуратурата обяви, че има доказателства за длъжностно присвояване на близо 150 милиона лева от бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.  На двамата обаче все още не са повдигнати обвинения, защото се издирват. По случая с необезпечения и необслужван кредит, отпуснат от ББР на..

публикувано на 15.08.24 в 18:51
Ксения Карелина пред съда в Екатеринбург на 15 август 2024 г.

Руски съд осъди руско-американска гражданка на 12 г. затвор заради дарение от 50 долара

Ксения Карелина, работничка в СПА център в САЩ с руско и американско гражданство, беше осъдена днес от съд в Русия на 12 години затвор заради държавна измяна, след като бе призната за виновна, че е дарявала пари на благотворителна организация, която помага на Украйна, предаде БТА като се позова на Ройтерс. Жителката на Лос Анджелис пледира "виновна"..

публикувано на 15.08.24 в 18:34
Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск. Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В Доха бяха подновени преговорите за примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, които са в ръцете на палестинската терористична организация "Хамас". Към момента няма официално потвърждение, че групировката е изпратила официални представители в катарската столица. Палестинското министерство на здравеопазването, управлявано от..

публикувано на 15.08.24 в 17:30
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45