Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Света Петка - празник на Троян

Снимка: Пламен Христов

На днешния християнски празник, на който почитаме Света Параскева Петка, Троян отбеляза своя празник. Кореспонденция на Пламен Христов:

След Светата литургия за храмовия празник на църквата "Света Параскева Петка" на централния площад в Троян тържествено беше издигнато знамето на града.

Какво казаха троянчани за празника:

   - Най-прекрасният град.

   - Тук е спокойно, природата е хубава.

   - Младите хора започнаха помалко да се завръщат.

   - Както е в сърцето на Балкана, така е и в моето сърце. Обичам го Троян. Погледнете колко чадъри има, колко хора се вълнуват. Дойдоха в този мрачен дъждовен ден да кажат: "Честит празник, Троян".


Кметът Донка Михайлова поздрави съгражданите си за празника:

"В този ден ние изразяваме своето уважение към традициите, към корените, своята ангажираност с настоящето и своите мечти за бъдещето. Троян е нашият проект за бъдещето".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за т.нар. "Подпорна стена". Делото в Административен съд Бургас е насрочено за 24..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
Красимир Димитров

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение. Това заяви директорът на АПП Красимир Димитров в интервю пред БНР. Днес на столичния пл. "Александър Батенберг" общинското аварийно звено..

публикувано на 18.07.24 в 13:20

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода. Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Гражданско поклонение имаше и в двора на..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви официално началото на ремонта: "Това е проект от 2012 година, който започва днес, за..

публикувано на 18.07.24 в 13:01

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър. Рискът от пожари е висок в цялата страна. Властите пренасочиха към Драма пожарни екипи от околните..

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за ноември 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода ноември 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07