Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш в Кюстендил пита Стойчо Кацаров и Гълъб Донев за зеления сертификат

Снимка: Радио Видин

От сдружението по туризъм в Кюстендил пращат писмо на здравния министър Стойчо Кацаров и на социалния Гълъб Донев по повод на изискването за притежаване на т.нар.зелен сертификат и за служителите „на гише“ за всички административни звена. Те настояват за разяснения по това изискване.

От сдружението по туризъм нястояват да се потвърди истинността на това твърдение на министър Гълъб Донев, направено по една от телевизиите, и дали отговаря то на действителната ситуация.

"С кой нормативен документ е въведено задължението и кой е органът, упражняващ контрол за изпълнението му? Имат ли право гражданите да изискват доказателство, че ги обслужват служители със зелен сертификат“? Какъв процент служители от съответното ведомство е зает „на гише“ и представлява ли той 100% от персонала в съответния обект, каквото изискване е въведено за бизнесите, попадащи в обхвата на Заповед от 19.10.2021г­?, пишат в писмото от туристическия бранш в града, като не крият озадачението си.

От началото на пандемията немалко от заведенията в Кюстендил работят на гише - продават храна за вкъщи и така намаляват загубите си при затварянето и намалелия брой клиенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство. До неделя, включително, в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград". Включват се близо 200 участници от 9 държави. Зад..

публикувано на 07.06.24 в 17:56

Причините за катастрофата с колата на НСО край Аксаково са липсата на видимост и висока скорост

Автомобилната катастрофа на 16 май, когато кола на НСО причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост и на висока скорост. Това са изводите на експертите от Европейския център за транспортни политики. Докладът им след огледа на мястото на инцидента е публикуван на сайта на центъра . Катастрофата стана на пътя Варна -..

публикувано на 07.06.24 в 17:43

Избухна голям пожар на гръцкия остров Хиос

Голям пожар избухна на остров Хиос. Властите предупреждават жители и туристи да се евакуират. Поради много високите температури и силен вятър е много трудно да се овладее огъня, съобщиха пожарникарите. Горят горски масиви, които обаче са близо до няколко села и хотели на острова. Властите предупреждават всички, които се намират в близост до..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

1500 лева глоба за мъж, нападнал шофьор на линейка в Дупница

1500 лева глоба постанови състав на Районния съд в Дупница за мъж, нападнал шофьор на линейка във филиала на Спешна помощ в Дупница.  Присъдата е окончателна - съдът одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата.  Случаят е от 7 декември миналата година.  Обвиняемият И. М. е на 37 г., по хулигански подбуди, ударил в лицето..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

Германският канцлер обяви обрат в политиката на експулсиране на извършили нарушения чужденци

Германският канцлер Олаф Шолц обяви обрат в политиката на експулсиране на чужденци, извършили нарушения, като вече няма да се изключва връщане в страни като Афганистан или Сирия. Шолц иска Германия отново да разреши депортирането на тежки престъпници в Афганистан и Сирия. "Тежките престъпници и терористичните заплахи нямат място тук",..

публикувано на 07.06.24 в 17:23

Нарушаване на правилата за безопасност е водещата версия за влаковия инцидент в Плевен

Водещата версия за настъпилия тежък инцидент в Плевенско, при който бързият влак от Варна за Мездра прегази служител и рани друг, е нарушаване правилата за безопасност. Това каза окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов:  "Ремонтната дейност е била планова. Чисто технически е трябвало да бъде извършена в хладна част от денонощието,..

публикувано на 07.06.24 в 17:13
Научен форум, лицензиран от Европейското дружество по медицинска онкология

В България има апаратура за диагностика и лечение на рак на гърдата над средното ниво за ЕС

В България има апаратура за диагностика и лечение на рак на гърдата над средното за Европейския съюз ниво. В същото време ранната диагностика изостава поради липсата на национален скрининг, лечението се затруднява заради недоверие в медицината и българските лекари. Тенденцията очерта доц. Желязко Арабаджиев, медицински онколог и..

публикувано на 07.06.24 в 17:01