Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превръщането на Матю Макконъхи от актьор в кандидат губернатор

Матю Макконъхи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Матю Макконъхи, спечелил "Оскар" за филма "Клубът на купувачите от Далас", обмисля да се кандидатира за губернатор на родния си щат Тексас, евентуално като кандидат на трета партия през следващата година.

"Обсъжда се. Това е възможен вариант", казва 52-годишният Макконъхи пред АФП.

"Аз станах баща. Животът ми придоби искрен и дълбок смисъл. Вече съм в понеделник сутринта на живота си, а не в събота следобед", обясни Макконъхи причините напоследък да избира по-сериозни роли, а не такива в романтични комедии.

Политическите му амбиции предизвикват вълнение в либералните среди и особено в тези, които са ужасени от губернатора на Тексас Грег Абът, подписал силно рестриктивен закон, забраняващ абортите. Неотдавнашно проучване на Тексаския университет в Тайлър показа, че Макконъхи би се справил по-добре срещу Абът, отколкото потенциалният претендент на демократите Бето О'Рурк. Това съобщи БГНЕС.

"Бих се нарекъл агресивен центрист. Не защото това е мястото на сивото и компромиса... Мисля, че днес това е синоним на дързост, на хората извън закона", заявява той.

"Понякога трябва да отидеш "наляво", понякога трябва да отидеш "надясно". Има хора от така нареченото дясно и от така нареченото ляво, които в различни моменти са по-добри за съответната работа. Не бих казал, че съм се интересувал от политика от най-ранна възраст. Интересувал съм се от правосъдие", каза Макконъхи.

Ако Макконъхи реши да се кандидатира за най-високия пост в щата, той ще трябва да подаде документи до 13 декември.

За Макконъхи, който продължава да играе и да ръководи своята фондация Just Keep Livin' за гимназисти, решението ще се сведе до това "къде и как мога да бъда най-полезен?":

"Аз не се страхувам от риска. Но наистина трябва да си задам въпроса за него и да си отговоря".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник започнаха тържествата в чест на свети Георги Победоносец. Църкви и манастири се изпълниха с..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София...

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Православен храм „Свети Николай Чудотворец”

Децата за Христовата любов

На Великден влизаме в църквата "Св. Николай Чудотворец" в столичния квартал "Връбница", която в Светлата седмица след Възкресение Христово ще навърши 100 години. В нейните традиции е неделното училище, което събира за вероучение деца от квартала, винаги след неделната служба. Богословът Цветелина Гергинова води  вероучението, а..

публикувано на 06.05.24 в 09:28

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52