Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 положителни Covid теста в страната от близо 38 хил. тествани ученици

Малките ученици в 13-те области, където бяха раздадени тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, се върнаха в клас, 10 ноември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1 до 4 клас в 13 области на страната, в които бяха доставени тестове за Covid-19, днес се завърнаха в класните стаи след близо три седмици онлайн обучение. Тестването се проведе преди първия час и отне около 20-30 минути.

Екипите за тестване включваха учители, непедагогически персонал, медицински лица и общо над 3200 родители доброволци. Към всички тях имаше изискване да притежават „зелен сертификат“ или да са се тествали за Covid-19.

При направени близо 38 000 теста на ученици бяха регистрирани пет положителни проби - две в София и по една в Добрич, Варна и Пазарджик.

Тествани бяха и над 2700 учители, от тях с положителни проби са 6 педагози -  във Варна, Габрово, Добрич и София. Положителните проби при непедагогическия персонал са 3.

Учениците от началния етап в останалите 15 области на страната, в които към момента няма доставени тестове,  продължиха да учат онлайн.

86 000 теста от нова пратка, получена днес в просветното министерство,  предстои да бъдат разпределени утре към 4 области - Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

В 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ в София, което е най-голямото по брой ученици у нас, тестването започна в 8:20 часа и приключи 20 минути по-късно без нито един положителен случай сред учениците и персонала.

В учебното заведение днес се завърнаха 26 паралелки от началния етап, а други две паралелки продължиха с онлайн обучението, тъй като в тях родителското съгласие за тестване на учениците е под 50 на сто.

Петя Томова, главен учител на началния етап:

„Справихме се, навсякъде по двама човека минимум е имало при тестването. Децата го приеха като нещо много забавно, като игра“.

Радостина Неделчева, ученичка във 2-ри клас:

“Беше много забавно, първо, преди да дойда видях, че е малко страшно, но като го направих, се успокоих. Нямам търпение да си го направя сама другия път“.

Мая Тодорова, майка на четвъртокласник :

„Ние го водим здраво, но при положение, че остава и за занималня и след това редовни учебни занятия,  има голям риск – двоен, да се покаже някое положително резултатче. Не възнамерявам да изчаквам, защото работното ми време започва след малко. Ще получим обаждане, ако се наложи“.

Директорът на 18-то училище Величка Стойчева:

“Няма затруднение, нямаме положителни тестове, нямате представа колко спокойна се чувствам сега!“

От своя страна просветният министър Николай Денков коментира, че присъственото обучение ще започне и за останалите ученици до четвърти клас в страната, когато бъдат изпълнени три условия:

„Тестове налични, родители, които са готови да тестват децата и учители, заедно с доброволците, които тестват децата. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи повече да не връщаме децата в онлайн обучение“.

Ако Covid тестовете по новата поръчка на Министерството на здравеопазването от 1 400 000 броя бъдат осигурени следващите дни, количествата ще са достатъчни за месец напред, увери Денков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40