Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра започва ремонт на ВиК мрежата за 79 млн. лева

Снимка: Незабравка Кирова

По седем пътни артерии в Силистра започват ремонти на ВиК мрежата.

До 30 работни дни ще приключат дейностите по водопроводни и канализационни клонове в града, след което работата ще продължи в съседните на Силистра села Айдемир и Калипетрово.

Настоящите ремонтни дейности са част от голям воден проект, стартирал още през лятото на 2019 г.

Целта е повишаване на ефективността при ползване на водите и намаляване на загубите на вода във водопроводните мрежи на населените места. С изпълнение на дейностите допълнително над 45 хил. жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. Проектът предвижда доизграждане и реконструкция на над 100 км ВиК мрежа и довеждащи водопроводи.

За повишаване на ефективността на управлението на ВиК системите е предвидено проектиране и изграждане на интегрирана географска информационна система. Общият размер на инвестицията е близо 79,4 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 59,4 млн. лв.

Срокът за изпълнение е 54 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като приключат действията..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18