Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на хранителните стоки на едро с 0,65% през последната седмица

Снимка: Диана Христакиева

Цените на хранителните стоки на едро у нас са се повишили с 0,65 на сто за седмица от 15 до 19 ноември, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От началото на ноември повишението на цените е с 2,48 процентни пункта, като индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро достигна през последната седмица 1 693 пункта. Трябва да се има предвид, че базовото равнище на индекса от 100 пункта е от 2005 година.

Най-много са поскъпнали зелето - с 8,4 на сто до 1,03 лева за килограм, зелените чушки - със 7,7 процента до 1,67 лева за килограм и ябълките - с 5,1 на сто до 1,25 лева.

Поевтиняване има при портокалите (с 5,9% до 1,90 лева за кг.), оранжерийни доматите  (с 0,5% до 2,14 лв. за кг.) и кравето масло (поевтинява с 1% до 2,02 лв. за кг.).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоренцо Кодоньо: Поемането на общ дълг е много спорна тема в Европа

Европейският съюз се нуждае от поне 800 милиарда евро инвестиции годишно. Това изречение, записано в доклада на бившия управител на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги, ясно обобщава състоянието на икономиката в съюза. Супер Марио, както е известен още технократът, прочул се по време на глобалната финансова..

публикувано на 14.09.24 в 09:55

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство заради катастрофата в "Граф Игнатиево"

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство отправи през социалните мрежи на Димитрина Попова. Попова е жената до загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев. Призивът дойде слез смъртта на двамата военни пилоти в петък край Граф Игнатиево с L-39. Димитрина Попова настоя отново за оставките на „този ръководен..

публикувано на 14.09.24 в 09:20

Кръстовден е!

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден. Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний. Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна..

публикувано на 14.09.24 в 08:51

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики. "Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин". В съобщението се посочва, че този проект подкрепя целите на американската..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

140 млн. повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда...

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец не спират с протестите и пътните блокади. Казват, че..

публикувано на 14.09.24 в 07:47