Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата осигурява финансиране за три нови медикамента за лечение на Covid-19

Три са лекарствените продукти за лечение на Covid-19, за които Здравното министерство ще има осигурени средства в бюджета за тази година. Постановлението за допълнителните разходи беше прието от Правителството днес.

Едно от лекарствата е „Молнупиравир“ (molnupiravir), подходящо за домашно лечение за лека до средно тежка форма на болестта, но с тенденция към усложнения. То е под формата на таблетки и ще се предписва за пет дневен курс на лечение на пациенти в рискова група.

Другият препарат е от така наречените Моноклонални антитела. Той е за средна към тежка форма на заболяването или хоспитализация. Според клиничните проучвания, след употреба, рискът пациента да стигне до болнично лечение намалява три пъти.

Третият продукт за лечение е „Анакинра“. Той ще се прилага само при болнично лечение на пациенти с пневмония с риск от тежка дихателна недостатъчност. Този препарат е под формата на инжекция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дунав

Сблъсък на два кораба и нефтен разлив - симулация на Дунав

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024". Според сценария на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в резултат на заразявания при кръвопреливане. Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и..

публикувано на 22.05.24 в 11:35

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и..

публикувано на 22.05.24 в 11:25

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна. България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава,..

публикувано на 22.05.24 в 11:21

Над 2700 зрелостници се явяват на трета матура

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220. От 14:00..

публикувано на 22.05.24 в 11:12

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7%..

публикувано на 22.05.24 в 11:10

Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак

Пастир е открит мъртъв  тази сутрин във ферма над село Влахи. Полицията в Кресна разследва случая. Около 06:40 часа днес е получен сигнал за намерен починал мъж в къща в местността "Патриловци". Полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на лицето към момента не се съобщават. Не е..

публикувано на 22.05.24 в 10:38