Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистериите на Антарктида

| обновено на 14.12.21 в 17:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антарктида, петият по големина континент на Земята, е най-големият леден блок на Земята, заемащ площ от над 14 млн. квадратни километра.

„Антарктида е най-малко проученият континент“, разказва Либи Айвс, докторант по геонауки в Университета на Уисконсин-Милуоки. Това съобщи БГНЕС.

Много от скалите, открити в Антарктида, са част от Трансантарктическите планини, които достигат височина от около 4 500 метра, или по-висока от Скалистите планини в Северна Америка.

Огромният континент е разделен на две части: Изток и Запад. От това, което геолозите могат да съберат, Източна Антарктида е кратон, древен континентален блок от земната кора и най-горната мантия, съставена от магмени, седиментни и метаморфни скали, някои от които са на повече от 3 млрд. години.

Снимка: БГНЕС

За разлика от тях, Западна Антарктида е сравнително млада и се състои предимно от вулканични скали, създадени преди около 201,3 млн. до 145 млн. години.

Гондвана има древни корени: образувала се е преди около 600 милиона години. Преди около 180 милиона години Гондвана - която включва части от съвременна Антарктида, Африка, Австралия, Индия и Южна Америка - започва да се разпада на континенталните фрагменти, които са ни по-познати днес.

На 2 км под античния лед на континента лежи огромна планинската верига на име Гамбурцев. Едва наскоро напредъкът в технологията позволи на учените да видят леда, който ги изумил с дължината си от 1200 км и върхове, на места достигащи 3000 метра.

Снимка: БГНЕС
През 2012 г. руски учени експериментират и пробиват 3-километрова дупка в леда. Така случайно е открито подледниково езеро, което учените по-късно наричат Восток. Във водите му, обаче, учените откриват нещо извънземно: след милиони години, в които езерото е било непокътнато, във водите му е открита странна древна бактерия, напълно непозната за днешния свят.

През 2006 година учени от Университета в Охайо забелязват „гравитационна аномалия“, използвайки телескопа „GRACE” на НАСА. Твърде вероятно е това да се окаже огромен паднал астероид, два пъти по-голям от този, образувал кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико, виновен за заличаването на динозаврите преди около 65 милиона години.

Експедиция се натъкнала на 3 удължени черепа. Откритието било пълна изненада за света на археолозите, а днес се вярва, че черепите са първите човешки останки, открити на континента.

Вярвало се, че Антарктида не е била посещава от хора преди модерната ера. В по-ранни експедиции подобни черепи били намерени в Перу и Египет, което доказва, че още преди хиляди години е имало контакт между античните цивилизации на Африка, Южна Америка и Антарктида.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано..

публикувано на 25.07.24 в 18:10
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните бюджетни разходи..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34