Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 депутати вече са се възползвали от възможността да назначат нещатни парламентарни сътрудници

Народно събрание
Снимка: БГНЕС

39 народни представители вече са се възползвали от възможността да назначат нещатни сътрудници, които да им подпомагат в парламентарната дейност.

Девет от назначените са специалисти по връзки с обществеността и пиари. Тъкмо това е ресорът на експерта по политически комуникации и част от гражданското движение БОЕЦ Весислава Танчева, която ще сътрудничи на депутата от Демократична България - Петър Маринов.

Като нещатен сътрудник на депутата Александър Ненков се завръща Румен Стоилов - бивш депутат от ГЕРБ и шампион по самбо. Той ще дава съвети в областта на регионалното развитие.

Бившият областен управител на Благоевград по време на мандата на ГЕРБ Бисер Михайлов ще съветва по правни въпроси бившият регионален министър Росен Желязков.

Засега само една парламентарна комисия е назначила нещатен сътрудник. Оглавяваната от депутата от БСП Драгомир Стойнев Комисия по въпросите на Европейския съюз се е спряла на докторанта по финанси Станислав Младенов, който беше кандидат за народен представител на левицата в 25 МИР, но не успя да влезе в парламента.

За разлика от постоянните сътрудници, нещатните не са служители на Народното събрание. Те получават възнагражденията си от допълнителните две трети над заплатите, които депутатите получават тъкмо с такава цел.

Според гласуваните промени в парламентарния правилник тези пари не е задължително да бъдат превеждани по банков път, а могат да се вземат и на ръка, както досега. Изискването за изплащане по банков път важи само за основните заплати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Внимание: "Жълт" код за опасно време в 11 области у нас

"Жълт" код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи температури. Предупреждението важи за части от Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Русенска, Разградска и Силистренска области. Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 18.08.24 в 08:20

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици, морковите, зрелият лук кромид и зелените чушки. Повишава се цената на зелето, доматите и картофите...

публикувано на 18.08.24 в 08:12
Доналд Тръмп

Тръмп за Камала Харис: Ще бъде победена по-лесно, отколкото Байдън

В САЩ кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп продължи личните нападки към съперничката си от демократите Камала Харис. Той говори на митинг в Уилкс-Баре в североизточната част на Пенсилвания - щат, който се очертава да има голямо значение за изхода от надпреварата за Белия дом. "Смятам, че тя по-лесно ще бъде победена,..

публикувано на 18.08.24 в 08:07
Майката на заложник на

Хиляди израелци отново на протест, настояват за освобождаване на заложниците

След края на поредния кръг от преговорите за примирие в Газа - хиляди хора в Израел отново излязоха по улиците с настояване да се постигне сделка за освобождаване на заложниците, предаде ДПА. На един от митингите майката на заложник, държан от палестинската военна групировка "Хамас", призова ръководството на израелските сили за сигурност да..

публикувано на 18.08.24 в 07:55

Четири села в Свищовско на протест заради безводието, затварят два пъти пътя Плевен-Русе

Жителите на четири свищовски села и днес ще затворят на два пъти за по половин час главния път Плевен-Русе. Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са  пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70 процента. Пътните блокади ще са от 10:00 до 10:30 ч. и от 12:00 до 12:30 ч...

публикувано на 18.08.24 в 07:44
Президентът Володимир Зеленски

Зеленски пак зове Запада за доставка на оръжия с по-дълъг обсег на действие

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада спешно да предостави на страната му оръжия с по-дълъг обсег на действие. Това става на фона на напредването на украинските войски в руската Курска област. Украинската страна съобщи също за руски обстрел в Донецка област, при който е загинал един човек и четирима са ранени. В..

публикувано на 18.08.24 в 07:30

В жегите: Безводие мъчи все по-големи части на страната

Безводието става все по-голям проблем във все повече части на страната.  Областният управител на област Шумен Бейнур Ахмед свиква за понеделник работна среща, на която да бъде обсъдени  мерки за решаване на проблема. Критична е ситуацията в община Смядово. Според кмета на общината Иванка Петрова към момента не се налага да бъде обявено..

публикувано на 18.08.24 в 07:15