Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувецът Йосиф Миладинов е най-добър млад спортист

Плувецът Йосиф Миладинов е най-добър млад спортист
Снимка: Спортал

Плувецът Йосиф Миладинов спечели първото място в анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист на България за 2021 г. Той обаче не уважи церемонията по връчване на наградите, която се проведе в ЧУ „Свети Георги“, въпреки че си е в родния Пловдив.

Наградата от негово име прие президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев. “Честита Нова година, нека да е здрава и успешна. Благодаря на организаторите на тази страхотна анкета, както и на спортните журналисти, които оцениха успехите на българското плуване през последната година. Пожелавам успех на всички млади състезатели. Бъдете здрави“, каза Аврамчев.

Анкетата се организира за юбилеен 10-и път и бе възобновена след едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус.

В допитването до спортните журналисти своя глас дадоха 122-ма представители на медиите, които посочиха 53-ма спортисти на възраст до 19 г.

През миналата година Миладинов стана първият, записал олимпийски финал за мъжкото ни плуване, като се класира на 8-о място на 100 м бътерфлай в Токио 2020. Вицешампион е на Европа при мъжете в същата дисциплина и двукратен №1 на континента при юношите - на 50 и на 100 м бътерфлай от Рим. Освен това подобри рекорди, които го изпратиха в челото на световната ранглиста.

Той събра 1021 точки при гласуването, за да спечели приза за №1 при младите за втори път след 2019 г. Така Йосиф се изравни със своя колега в басейна Антъни Иванов, който също има две победи в анкетата за 2016 и 2017 г.

Втори с 860 точки в класацията се нареди щангистът Карлос Насар, който постигна най-големия си успех, когато гласуването вече бе започнало. В средата на декември 17-годишният роден в Червен бряг Насар триумфира със световната титла при мъжете в категория до 81 кг от шампионата в Ташкент, като подобри множество световни рекорди за различни възрастови групи. През 2021 г. Карлос спечели и сребърен медал от европейското първенство за мъже в кат. до 82 кг.

“Благодаря на журналистите. Специални благодарности и на моя личен треньор Илиян Илиев и на треньора на националния отбор Иван Иванов за моментите, в които са се трудили редом до нас и са ни помагали да постигнем успехите си. Пожелавам на всички спортисти успешна година. Благодаря“, коментира Насар.

Призовата тройка допълни тенисистът Пьотр Нестеров с 522 точки. През 2021 г. 18-годишният варненец постигна забележителни успехи – стана европейски вицешампион за юноши до 18 г. на сингъл. Има второ място на двойки и 1/4-финал на сингъл в юношеския турнир на US Open, както и трето място по двойки на Ролан Гарос за юноши.

Златната десетка допълниха Александър Николов (волейбол), Александра Фейгин (фигурно пързаляне), Изабела Янкова (планинско колоездене), Уилиам Чолов (бокс), Калоян Левтеров (плуване), Константин Костадинов (баскетбол) и Радослав Росенов (бокс).

Преди Йосиф Миладинов приза за №1 при младите са печелили: Владимир Зографски (2011 г., ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров (2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс), Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване) и Александра Начева (2018, лека атлетика).

Националният тим по волейбол за юноши под 19 г. бе определен за Най-добър отбор при подрастващите за 2021 г. През изминалата година момчетата на треньора Мартин Стоев спечелиха сребърните медали от световното първенство в Техеран и балканската титла за младежи под 20 г. в Косово и стигнаха по безапелационен начин до купата в класацията с актив от 1040 точки.

Всъщност, това е втори трофей за младите „лъвчета“, които бяха №1 и през 2019 г., когато стигнаха до второто място в Европа за юноши под 17 г.

В допитването до спортните журналисти точки получиха общо 6 отбора. По 50 точки получиха националният отбор по тенис за девойки до 14 г., който спечели сребърни медали от световното и европейско първенство, както и националният отбор по бокс за младежи до 17 г., спечели 4 медала от европейското първенство в Будва.

Освен тях гласове в допитването взеха националният ансамбъл по художествена гимнастика за девойки, националният отбор по футбол за юноши до 17 г. и националния отбор по естетическа групова гимнастика.

Капитанът на волейболистите Владимир Гърков получи купата за победител и благодари от името на целия отбор.

„Благодаря на всички, които са гласували за нас. Благодаря и на волейболната федерация, че ни осигури всички възможни условия да постигнем успехите си. Пожелавам на всички спортисти да са живи и здрави“, каза Гърков.

„Радвам се, че имам възможността да наградя тези момчета. Те ни донесоха много радост. Пожелавам на всички федерации да имат подрастващи и да им осигурят подходящи условия за подготовка. В тези младежи е бъдещето. Пожелавам на всички да продължат да следват мечтите си и да вярват, че резултатите ще дойдат“, коментира президентът на БФВ Любо Ганев при награждаването.

Селекционерът на волейболните национали до 19 г. Мартин Стоев заслужи приза за №1 при треньорите на подрастващи в анкетата на Viasport.bg.

Това е второ негово отличие след 2019 г., когато изведе същите момчета (тогава до 17 г.) до второто място в Европа, а през 2021 г. ги направи и втори в света.

Така Стоев стана първият специалист, избиран два пъти за най-добър треньор на подрастващи. Преди него купата за №1 на Viasport.bg са вдигали: Камелия Дунавска (художествена гимнастика, 2013 г.), Александър Димитров (футбол, 2014 г.), Драган Иванов (волейбол, 2015 г.), Асен Пандов (шорттрек, 2016), Ангел Стойков (футбол, 2017) и Стойко Цонов (лека атлетика, 2018).

„Благодаря за пожеланието“, каза от своя страна Стоев. „Мина една тежка година за нас. Условията за работа не бяха нормални, знаете за какво говоря, каква е ситуацията в света. Но с голямо желание и раздаване успяхме да постигнем нещо, което не беше правено от 30 години. Радвам се за момчетата, имаме много големи надежди в тях. Дай Боже до година-две, някои от тях да успеят да се наложат и в мъжкия отбор“.

На церемонията бе връчен и първият приз на името на големия баскетболист Спас Натов, който получи легендата на женския ни баскетбол Юлия Стоянова за дългогодишната си работа и вдъхновението на стотици деца да се занимават с този спорт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ботев (Враца)

Берое с драматична победа над Ботев във Враца

Берое постигна драматична победа с 2:1 като гост срещу Ботев (Враца) в последен мач от третия кръг в Първа футболна лига.  В 20-ата минута Жорди Говеа центрира от ъглов удар, а в наказателното поле Хуан Пинеда стреля с глава и топката мина под плонжа на Федерико Бариос и влезе в долния десен ъгъл на вратата на домакините. Постепенно домакините,..

публикувано на 05.08.24 в 23:32
Кирил Милов

Кирил Милов с нов шанс да се бори за медал в Париж

Кирил Милов получи шанс да се бори за медал на олимпийските игри в Париж, след като беше изтеглен за репешажите в категория 130 килограма в класическата борба. Това стана възможно, след като Ясмани Акоста Фернандес се класира за финала в категорията, след успех над китаеца Линчжъ Мън. Победата на представителя на Чили срещу китайския съперник..

публикувано на 05.08.24 в 23:11
Имане Хелиф

Скандалните боксьорки са се провалили на тест за полови хромозоми, заявиха от ИБА

Алжирската боксьорка Имане Хелиф и боксьорката от Тайван Лин Ю-Тин са били дисквалифицирани от световното първенство за жени през 2023 година, тъй като направеният на двете..

публикувано на 05.08.24 в 22:42
Испания

Испания на финал в олимпийския турнир по футбол

Испания направи пълен обрат и победи Мароко с 2:1, като по този начин се класира на финал на олимпийския турнир по футбол за мъже на Игрите в Париж. Мачът започна с куриозен момент. При единоборство с марокански играч в 12-ата минута десния бек на испанците Марк Пубил се вряза право в краката на узбекистанския главен съдия Илгиз Танташев и..

публикувано на 05.08.24 в 21:54
Георги Дерменджиев

Дерменджиев: Лудогорец се приближава към оптималната си форма

Старши треньорът на футболния Лудогорец Георги Дерменджиев говори на пресконференцията в Баку преди гостуването на “орлите” на Карабах (Агдам). Първият мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига е утре (вторник, 6-и август) от 19:00 часа на стадион "Тофик Бахрамов" в Баку. "Отборът е в добро настроение и мисля, че сме готови..

публикувано на 05.08.24 в 21:27
Илиян Радулов

Илиян Радулов е във втория кръг на турнира в Таусте (Испания)

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в Таусте (Испания) с награден фонд 15 хиляди долара. Българинът се наложи над Амит Валес от Израел със 7:5, 6:2 за 92 минути. Радулов поведе с 5:3 в първия сет, но допусна изравняване при 5:5. Той направи нов пробив за 6:5, а след това при свой сервис спечели със..

публикувано на 05.08.24 в 20:37
Айк Мнацаканян

Айк Мнацаканян започва срещу световния вицешампион

Националът ни Айк Мнацаканян стартира срещу европейския първенец от Рим 2020 и вицешампион от последните две световни първенства Санан Сулейманов (Азербайджан) на олимпийския турнир по класическа борба в категория 77 килограма. Двубоят е последен от програмата осминафиналите на тепих А утре и се очаква да започне след 13:00 часа. 28-годишният..

публикувано на 05.08.24 в 20:35