Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Гърция удължиха с една седмица всички Covid ограничения

Снимка: pixabay

Властите в Гърция удължиха с една седмица всички ограничения, наложени заради пандемията.

Ежедневните тестове на учениците продължават да показват голям процент заразени.

След Атина и в Северна Гърция се наложи прехвърляне на лекари от частни болници поради недостиг на персонал в държавните.

Поради силната активност на варианта Омикрон интензивните отделения са напълно заети, а лекарите повече от два месеца работят без почивен ден ,съобщават от болниците в град Патра, където днес дори стачкуват за няколко часа.

Мобилизирани са лекари с различни специалности, защото от коронавируса са засегнати много сектори в здравеопазването.

Над 5 хиляди са вече болните и поставени под карантина учители, информират от синдиката им.

Тестват учениците всеки ден, но последните данни показват нарастване на заболяемостта сред децата от 4 до 17-годишна възраст с 18% за ден.

При тази епидемична обстановка и след ясна позиция на Съвета за контрол на пандемията правителството удължи с още една седмица до 24-ти януари всички строги ограничения и мерки в страната. Остава в сила и нареждането за влизане в Гърция с отрицателен тест дори и за ваксинираните. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33