Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Правилата на ЕС да се преосмислят, за да се даде ясна перспектива на Западните Балкани

В речта си пред Европарламента френският президент се обяви за създаване на междуправителствени сили за бързо реагиране, които да защитават външните граници на ЕС

| обновено на 19.01.22 в 17:12
Еманюел Макрон в Европарламента - 19 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правилата за започване на преговори за членство в ЕС трябва да се преосмислят, така че да се даде ясна европейска перспектива на Западните Балкани. Това каза френският президент Еманюел Макрон в Страсбург, където представи приоритетите на страната си за 6-месечното ротационното председателство на ЕС.

Макрон заяви още, че Конференцията за бъдещето на Европа трябва да бъде последвана веднага от конференция за Западните Балкани.

В речта си пред Европейския парламент той се обяви за създаване на междуправителствени сили за бързо реагиране, които да защитават външните граници на ЕС.

И от географска, и от историческа гледна точка Западните Балкани са в сърцето на европейския континент, каза френският държавен глава:

„И от географска, и от историческа гледна точка, от трагичната си част и от очакването си за бъдещето, което хранят, Западните Балкани са част от континента Европа. Те носят белези, които ни напомнят едновременно за крехкостта на мира и силата на нашия съюз", допълни той и подчерта, че Европа има задължения към тях, в т.ч. и за европейска перспектива, която, по думите му, се вписва в разумно време:

"Затова имаме призвание към тях - да преосмислим отношенията ни със страните от  региона, и да им дадем по-ясна, разбираема и волева перспектива за присъединяване...Ние модернизирахме процедурата за преговори през последните месеци. Но ние знаем много точно, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е така и иначе ние ще излъжем себе си. Така че в рамките на Конференцията за бъдещето през май трябва основно да преразгледаме нашите правила, за да ги направим по-ясни и разбираеми, за да вземаме по-бързи и силни решения. Но също така и политически трябва да сме честни за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място“, заяви Макрон.

България, Румъния и вече Хърватия са призвани да се присъединят към Шенген, ако са готови, както бе признато от всички страни-членки, каза още президентът на Франция пред Европейския парламент.

Макрон добави, че този процес трябва да върви заедно с реформата, което е започната на пространството за свободно движение и която ще позволи защитата на всички външни граници на ЕС.

Според докладчика за Северна Македония в ЕП Илхан Кючюк, с речта си френският държавен глава е показал, че положението, в което се намират страните от Западните Балкани, не може да продължи. Един от рисковете той определи пред "Хоризонт" така:

"Дали Европа ще си позволи да направи не съюз на две скорости а, на три скорости, в центъра на който да бъдат старите членки, в периферията да бъдат държави като България, но и да има още един кръг от държави, където да бъдат включении  страните от Западните Балкани в обозримо бъдеще".

В речта си пред ЕП Еманюел Макрон се обяви за изграждането на европейски ред върху принципи и ред, който е задействан преди 30 години заедно с Русия. Във връзка с това той спомена, че сферите на влияние са отхвърлени и страните имат суверенното право на избор. 

Макрон настоя също за преоткриването на силна бъдеща Европа, която да отговори на климатичните, технологичните и цифровите, но и на геополитическите предизвикателства и която ще намери средствата, за да взема решенията сама за себе си, без да зависи от големите сили:

„Днес нашата Европа е изправена пред нарастване на напрежението и особено в съседство, пред объркване на света, към завръщането към трагедията на войната.

Нашият модел обаче, който излиза извън границите ни, има в своята традиция универсално призвание и отговорност, заложено от бащите ни - да  преосмисли част от своите политики за съседство и мястото си в света“.

Макрон поясни, че в тази насока трябва да бъде изградено партньорство с Африка, като особено наблегна на страните по произход на мигранти, така че политиката на завръщане да бъде ефективна.

"Започнахте председателството си с големи обещания, но тук никой не ви вярва. И то не само защото графикът, който изготвихте, ще обслужва повече президентската ви кампания, а защото често лъжехте", каза в отговор евродепутатът от ЕНП Франсоа Ксавие-Белами:

Казвате, че искате да овладеете границите на Европа, но вчера заклеймявахте като националистическа чума страните, които призоваваха за помощ, за да защитят границите си от мигрантската криза.

Говорите за околна среда и стратегическа автономия, но днес Франция внася въглища и газ, защото вие затворихте ядрената централа "Фесенхайм" и така минирахте индустрията ни“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27