Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

САЩ наредиха на роднините на служителите на US посолството в Киев да напуснат Украйна

Посолството на САЩ в Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наредиха на семействата на служителите в американското посолството в Киев да напуснат страната заради "заплахата от руски военни действия" срещу Украйна. Държавният департамент обяви, че е дал разрешение и на служителите, чиято роля не е от ключово значение, да си тръгнат от Украйна.

Новият бюлетин на Държавния департамент показва покачващите се притеснения в САЩ за надвиснало руско нахлуване в Украйна. Това става на фона на струпването на десетки хиляди руски войски по границата с Украйна. От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна". В съобщението се казва още, че условията в "окупирания от Русия Крим и контролираната от Русия източна част от Украйна са непредвидими" и могат бързо да се влошат.

Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия заради напрежението по границата с Украйна.

Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни. Администрацията на президента Джо Байдън уверява, че при каквото и да ново влизане на руски военни части в Украйна ще има бърза и сериозна реакция, но някои законодатели настояват за налагане на санкции още сега.

Според "Вашингтон пост" администрацията на Байдън обмисля контрол на износа, който да нанесе удар по стратегически руски индустрии. Държавен служител, цитиран от издани