Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Фейгин тренира на студена пързалка в Кранево

Ина Лутай, Александра Фейгин и Андрей Лутай
Снимка: Личен архив

Точно седмица остава до откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Там България ще бъде представена от 16 спортисти в 7 вида спорт.

След 24 години страната ни ще има представителка във фигурното пързаляне и това е Александра Фейгин. В момента фигуристката ни и нейният треньор Андрей Лутай са на подготвителен лагер в Кранево. Те заминаха за морския ни курорт веднага след като се прибраха от европейското първенство, където Саша завърши на 20-то място.

„Подготовката върви нормално. Проблемът е, че пързалката е много студена. Правят всичко възможно да я затоплят, но не им се получава. Температурите навън са ниски и заради това и на леда е студено. Това по принцип пречи на подготовката ни, защото когато пътуваме по турнири, пързалките са отоплени. Когато е топло, атмосферата е друга. Дишането е по-трудно и изиграването също“, сподели специално за БНР личният треньор на Александра – Андрей Лутай.

Александра Фейгин

„В момента акцент в тренировките ни е съвместяването на техническата част и артистичността (хореографската част) т.е цялостното изиграване на съчетания. За това сега  с нас работи руски хореограф. Никита Михайлов дойде специално в Кранево, за да работи със Саша. Той от няколко години прави съчетанията ѝ. За олимпийския сезон избрахме силни музики и направихме силна хореография“, допълни Лутай.

„Covid мерките страшно ни притесняват. Много състезатели отпаднаха заради това от европейското първенство. Знам и за състезатели, които ще пропуснат олимпиадата. Това ни притеснява. От тях има такива, които чувстваха добре, нямаха никакви симптоми, но тестовете им бяха положителни. Един положителен тест може да ни провали цялата дългогодишна подготовка. Освен това преди да заминем ще ни се наложи да прочетем доста инструкции. Трябва да свалим програми на телефоните. Трябвя да попълваме документи всеки ден – това страшно ще ни затрудни. Все едно заминаваме в Космоса или на друга планета“, сподели още бившият руски национал.

„Тя винаги се представя добре. Е, имаше и състезания, на които допускаше повече грешки, но в повечето случай играе чисто. На олимпийските игри искам Саша да покаже това, което е научила и е тренирала през годините. Да го изиграе чисто и към него да прибави артистичност. Тя не може да покаже нещо повече от това, което сега може. Надявам се да изпълни чисто съчетанието си, а резултатите ще зависят от съдиите“, завърши наставникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Колумбия победи с 1:0 Уругвай

Колумбия ще играе за титлата на Копа Америка

Отборът на Колумбия стана вторият финалист на първенството на Южна Америка по футбол - Копа Америка, след като победи с 1:0 Уругвай на полуфинала на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, в американския щат Северна Каролина. Единственият гол в мача бе отбелязан с глава в 39-ата минута от Хеферсон Лерма след центриране от корнер на капитана Хамес..

публикувано на 11.07.24 в 06:53

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21