Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръс оповести нови закони за санкциите срещу съюзниците на Кремъл

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс обяви в парламента ново законодателство за разширяване на режима на санкции  в случай, че Русия нападне Украйна. От Лондон – Веселин Паунов:

В момента британското правителство може да налага санкции само на онези, които са пряко свързани с руските дейности в Украйна. Новото законодателство обаче ще позволи на Лондон да налага санкции на по-широк кръг от лица и бизнеси. 

Тръс посочи в Камарата на общините, че новите мерки ще позволят на Великобритания да действа в синхрон със Съединените щати и други съюзници при замразяването на активите и забраната за пътувания на приближените на Кремъл. 

„Нито един бизнес или физическо лице във Великобритания няма да бъде в състояние да взаимодейства с руските съюзници на Путин“, каза Тръс. 

Външният министър обаче не посочи никакви конкретни имена. От Кремъл заявиха, че  допълнителни санкции срещу Русия ще имат обратен ефект върху британскиет компании и собдственици на дялове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача. Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:33
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 16:13
Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и..

публикувано на 05.08.24 в 15:43

Близо 46900 туристи са посетили община Кюстендил от началото на годината

Близо 46900 са туристите, посетили община Кюстендил от началото на 2024 година до края на юли . Над 80% са българските туристи, но градът и околностите посрещат гости и от Австрия, Азербайджан, Австралия, Алжир и дори от Американските Вирджински острови. "Това е перфектен семеен курорт - дестинация, в която културните институции, хотелите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Пациенти и фармацевти настояват за трайна забрана върху износа на инсулин

Ситуацията с намирането на инсулин в аптеките към момента е нормализирана , след като п реди 9 месеца беше въведена забрана за износа му . Това обаче не носи сериозно успокоение нито за пациентите, нито за фармацефтите, тъй като рестрикцията се поддържа от заповеди с едномесечен срок на действие , издадени от здравния министър.  Това разказа пред..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места

В Плевенска област продължава режимът на водата за 14 населени места. Причина е трайното засушаване и повишеното потребление през лятото. ВИК апелира водата да се използва само за питейно-битови нужди. Новите ограничени, обявени от ВИК, са в сила за градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и за селата Биволаре, Победа, Буковлък,..

публикувано на 05.08.24 в 15:19