Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ: Да отпадне изискването министри и депутати да нямат двойно гражданство

Промените в Конституцията, подготвяни от ДПС, представи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ при посещението си в Брюксел.
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще предложи в НС изискването за двойно гражданство да отпадне за народни представители и министри, в това число и за премиер. Той каза това в Брюксел, където проведе редица срещи, в т.ч. и с еврокомисаря за ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Темата, къде на шега, къде на сериозно, се превърна в наистина сериозна тема, каза Карадайъ, визирайки премиера Кирил Петков и канадското му гражданство. Той допълни, че в други страни в ЕС няма такова изискване за депутати и министри.

„Изискването да няма двойно гражданство да отпадне от нашата Конституция за избиране на народни представители и за министри, защото имаше един такъв въпрос на една от срещите – министър-председателят в момента има ли канадско гражданство или няма, на който аз самият не мога да отговоря“.

Карадайъ и тук е дал предложението си да отпаднат т.нар. златни паспорти, като допълни, че настоява да се проверят сигнали за злоупотреба с тях и ако бъдат открити, да започне процедура по отнемането им.

По повод отчетността на главния прокурор и по-конкретно в случай, че трябва да бъде разследван, ДПС предлага:

„Там предвиждаме да е прокурор, избран на жребий, чието кариерно развитие да не зависи от главния прокурор, и след приключване на разследването евентуално да премине във Върховния касационен съд“.

На въпрос защо чак сега предлага тези промени, той отговори:

„Тъй като виждаме, че новата власт, която е в момента… е доста самонадеяна. Позицията ѝ е на самодостатъчност, историята започва от тях, всичко преди тях е било лошо, но те са най-хубавите. На нас ни дава надежда, че това, което го обявяват и го говорят, че тези промени биха могли да се случат“

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, закриването на специализирания съд и прокуратура има за цел да бъдат прекратени дела, които вероятно са неудобни за властимащите. На въпрос на „Хоризонт“ как ще коментира думите на премиера Кирил Петков, че те се използват като политическа бухалка, Карадайъ отговори:

Целта на закриването е единствено и само политическа. И мисля, че там има и частен интерес на властимащите или на олигарха, или на хората, които стоят зад тези хора и ще ви кажа защо - там в конкретния случай трябва да се направи много точен анализ. Какво е необходимо - доколкото имам спомени, специализираният съд и прокуратура се създадоха по препоръка на нашите европейски партньори. И каква е оценката за дейността на специализирания съд и прокуратура никой не говори. Този съд и прокуратура са създадени, за да разследват висшите политици. И там сигурно има едни дела, които явно на някои хора не им се харесват. И естествено, като са на власт, сигурно се опитват по един или друг начин да си решат и частните въпроси“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия гласува забрана на реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 07:37

ЦИК регистрира от днес независими депутати от ИК за евроизборите

От днес Централната избирателна комисия ще приема документи за регистрация на Инициативни комитети (ИК) за издигане на независими кандидати за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Също от днес започва и регистрацията на кандидатските листи в ЦИК на партиите и коалициите за участие в изборите за евродепутати. Листите за..

публикувано на 25.04.24 в 07:32

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в..

публикувано на 25.04.24 в 07:27

Планова техническа профилактика

На 25 април  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни ДУПНИЦА 4 на честота 104.1 MHz и МАЛКО ТЪРНОВО 4 на честота 90.2  MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 25.04.24 в 06:00

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52