Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на 10 души от ферибота до остров Корфу

Заради лошите условия много от шофьорите на "Юрофери Олимпия" са спели в камионите

| обновено на 20.02.22 в 21:03
Продължава гасенето на горящия ферибот „Euroferry Olympia“, Йонийско море, Гърция, 19 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти продължават издирването на оцелели от горящия ферибот "Юрофери Олимпия" до остров Корфу. Екип от спасители вече се е качил на кораба, а надеждата да бъдат открити още хора остава жива, след като днес беше спасен белоруски шофьор. Близките на изчезналите пътници също са на пристанището. 

През последните часове пожарникари са открили тялото на един от пътниците. То е на 56-годишен гръцки гражданин, често пътувал с ферибота до Италия. Мъжът  е идентифициран от роднините му, съобщи Министерството на търговския флот. Бил е открит в камиона си в гаража. Жертвата е изгоряла заедно с превозното средство, без да има възможност да го напусне.
Издирването на 10 души, които са обявени за безследно изчезнали, сред които и 7 българи, ще продължи и през нощта, предава кореспондентът на БНР в Гърция. Спасителните екипи се опитват да достигнат до части на кораба, където пожарът вече е погасен. Голяма е надеждата  да открият още живи пътници, след като спасеният тази сутрин шофьор от Беларус посочи на властите откъде е чувал разговор на хора преди да излезе на палубата.

В гаражите, поради висока температура и токсичен въздух, не се допускат спасители. Продължава гасенето на малки огнища, които тлеят в затворените помещения на кораба.

Съдбата на издирваните шофьори вълнува цяла Гърция. Днес на литургия в църквите хората се молиха за спасение за изчезналите.

Корабът беше успешно изтеглен в залив до остров Корфу, за да не потъне. Близките на шофьорите са на пристанището на острова с надежда за успех на спасителната акция.

През изминалата нощ част от българите, оцелели при пожара на ферибота "Юрофери Олимпия" в Йонийско море, се върнаха у нас. Някои от тях пристигнаха в Петрич, София и Пазарджик, 12 души се прибраха в Пловдив. Общо 10 души все още са в неизвестност. 7 от тях са българи. 

Пожарът на „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, избухна в петък, докато фериботът пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи.

Трима от българите, които остават в неизвестност след пожара на ферибота, са международни шофьори от Благоевградска област, потвърдиха пред БНР техни колеги, които вече са на родна земя. Ангел Лучков от Разлог е международен шофьор към пловдивска фирма от 4 години. Бил е в каюта на петия етаж, когато лумнал пожарът. Бързо стигнал до шестия етаж, на който са спасителните лодки. От снощи е при семейството си:

"Добре се чувствам. Сполай Богу, че сме живи, най-важното е това! Всичко друго ще се оправи", сподели Ангел Лучков пред БНР.

Гаражите за тежкотоварните камиони са на долните четири етажа, първите два от които са напълно затворени.

Ангел коментира и лошите условия на ферибота, което кара много от неговите колеги да предпочетат да спят в камионите:

"Каютите са препълнени - по четири човека. Не са хубави условията и изобщо корабът е под всякаква критика".

Всички българи, които все още са в неизвестност, са международни шофьори, потвърди Ангел Лучков. Сред тях са  трима негови колеги от Хаджидимово, Сандански и Разлог:

"Всичките са международни шофьори. Единият от колегите, който е мой съгражданин, от Разлог е, той все още е в неизвестност, още не е намерен. Не мога да ви кажа със сигурност дали е бил в каютата, дали си е бил в камиона. Просто не знам".

Въпреки че времето напредва, надява се колегите му да са живи:

"Спасителната акция ще продължи и дано да намерят и други, да са оцелели, до последно ще се надяваме".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06