Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър облекчава Covid мерките за неваксинирани

Островът се отваря за чуждестранни туристи

В кипърската столица Никозия - 11 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С връщането на неваксинираните в много социални места и дейности днес в Кипър започва най-значителното облекчаване на коронавирусните мерки след месеци на строги ограничения. На среща следобед на здравния министър и Научния консултативен комитет ще бъдат одобрени и обявени новите здравни протоколи, по които ще работи развлекателната индустрия и други обществени места.

С 24-часов отрицателен бърз тест неваксинираните в Кипър от днес могат да влизат в кафенета, ресторанти, нощни клубове и други места, да ходят на сватби и кръщенета, да се настаняват в хотели, след като забраната за това отпада.

Увеличава се също така разрешеният максимален брой хора в заведения, театри, кина, стадиони.

Днес много служители в сектора на услугите се връщат на работните си места, тъй като задължителният дял за дистанционна работа се намалява от 50% на 25% от персонала на компаниите.

Децата на 4 и повече години в детски градини и предучилищни звена вече трябва да бъдат подлагани на ежеседмичен бърз тест за коронавирус.

Новите здравни протоколи, които трябва да бъдат прилагани в развлекателния сектор, най-облагодетелствания от облекченията, ще станат ясни по-късно днес, след среща на здравния министър Михалис Хаджипанделас с Научния консултативен комитет.


Очакват се и решения на здравното министерство за категоризация на обществените места в зависимост от риска за предаване на коронавируса, въз основа на която се преработва и задължителният коронавирусен „безопасен пропуск” (SafePass).

Кипър се отваря за чуждестранни посетители, като премахва допълнителните изисквания към ваксинирани и преболедували коронавируса пътници за влизане в страната. Новият план за полетите и работата на летищата се прилага от днес, реши правителството, като промени първоначално обявения срок 1 март. Облекченията са с поглед и към предстоящия туристически сезон.

От днес ваксинираните и възстановяващите се от Covid-19 няма да правят тест преди полета си за Кипър, независимо от епидемиологичната категоризация на страната, от която пристигат.

За валиден сертификат за ваксинация кипърските власти изискват пътниците над 18-годишна възраст да са получили бустерна доза ваксина или да не са изтекли 9 месеца след поставянето на втората доза.

Сертификатът на преболедувалите важи 6 месеца от първия им положителен резултат.

Пътуващите за острова, които не са ваксинирани или не притежават валиден сертификат, трябва да изпълнят условията, изисквани за категорията, в която попада тяхната държава.

България сега е в „червената” група страни. Неваксинираните ни сънародници над 12-годишна възраст трябва да направят 72-часов PCR или 24-часов бърз тест преди полета, а също и PCR тест за своя сметка при кацане на летищата в Кипър.

От 1 март задължителното тестване след пристигането на острова ще бъде премахнато.

Промените изпращат много положително послание за предстоящия туристически сезон, тъй като улесняват чуждестранните гости и пътническия трафик, заяви транспортният министър Янис Карусос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35