Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов пред БНР: Фернандо Алонсо ме мотивира през цялото време

„Страхотно се чувствам. Все още съм в началото, а пътят е доста дълъг. Ще работя много усилено, за да осъществя мечтата си – да стана първият българин във Формула 1. В Академията има доста англичани и двама-трима французи. Аз съм единственият българин. 

Чувството да караш болид от Формула 4 е страхотно. Много е различно от картинга. Болидът има 6 скорости. Правиш старт от място. Имаш съединител. Всичко е доста по-сложно и доста по-близо до Формула 1“, сподели специално за БНР Никола Цолов, който от  днес официално е част от академията за развитие на млади таланти "Алпин". Този сезон 16-годишният Цолов ще се бори за титлата в испанския шампионат - Формула 4, който е първата стъпка към Формула 1. Той ще бъде в състава на опитния отбор "Кампос". В този тим започва кариерата на двукратния шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, който е мениджър на Цолов и го представи като част от новосформирания екип от млади таланти.


„Фернандо Алонсо през цялото време ми помага. Мотивира ме. Помага ми в решенията, които трябва да вземам – като например в кой отбор да отида и какво да правя. Виждам го доста често. Сега дойде на един от тестовете, помогна ми и се справих супер. Винаги ми казва, че трябва да давам максимума от себе си, независимо от работата и поведението на колата. Казва, че ти си длъжен да свършиш своята работа, за да изстискаш всичко от автомобила. За момента не ми прави много забележки. Дава ми съвети какво да направя в дадена ситуация и аз се опитвам да свърша точно това, което той ми казва“, разказва талантът.


„На мен всички писти ми харесват. Тези с по - малкото прави и с повече завои са физически много натоварващи и са доста по- технични. Тези с дългите прави са много бързи, дават ми доста повече адреналин. Но и те не са лесни, защото през цялото време трябва да контролираш колата. 235 километра е най-високата скорост, която съм вдигал с болид от Формула 4.  Смятам, че на пистата Спа ще подобря това постижение“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“ след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12
5 медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели от Откритото първенство по олимпийско таекуондо на Албания. Християн Георгиев спечели златния медал в категория 54 килограма при младежите след като записа пет победи. По пътя към титлата  състезателят на клуб "Ахил" с треньор Венцислав Соколов се наложи над Себастиян Курвело..

публикувано на 01.10.24 в 08:07
Георги Иванов

Георги Иванов готви чистка сред съдиите

Президентът на БФС Георги Иванов заяви, че след края на есенния полусезон в Първа лига ще има чистка сред елитните рефери. Също се очаква от днес в БФС да  има нови директори. “Беше важно предвид напрежението, което се създаде. Почна да има недоверие в Съдийската комисия, реципрочно в съдиите затова аз трябваше да направя тези промени, да сложа хора,..

публикувано на 01.10.24 в 07:36
Спартак (Вн) спечели в София

Дузпа донесе победата на Спартак (Вн) срещу Септември

Отборът на Спартак (Варна) спечели с 1:0 годтуването си на Септември, в последната среща от 10-ия кръг на футболното ни първенство. Гостите започнаха по-активно а в 5-ата минута Антонио Вутов пропусна да открие резултата, след спасяване на Димитър Шейтанов. Секунди по-късно Митко Митков отговори с удар с левия крак от много далечна дистанция,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна от турнира в Брага

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брага (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Андреев загуби от италианеца Андреа Пелегрино с 3:6, 6:1, 2:6. Срещата продължи близо два часа. 27-годишният Пелегрино е 209-и в света, с шест места пред българския си съперник, стартира по-добре мача и..

публикувано на 30.09.24 в 21:24