Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зеленски призова Конгреса на САЩ за допълнителна военна помощ

| обновено на 16.03.22 в 18:18
Видеообръщение на Зеленски пред Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21-ия ден от военната инвазия на Русия в Украйна, президентът Володимир Зеленски се обърна към американския Конгрес.

Под бурните аплодисменти на конгресмените и възгласите на украински на председателя на Камарата на представителите на Нанси Пелоси, която повтори няколко пъти „Слава на Украйна", Зеленски призова за повече военна помощ, подчертавайки, че войната не е само за съдбата на неговата страна, но и за европейските и световни ценности.

"Американският народ не помага само на Украйна, но и на Европа и света, да запазим планетата жива. Да запазим историческата справедливост", заяви Зеленски пред американските законодатели.

Той отново призова Съединените щати да създадат зона, забранена за полети над Украйна. "Русия сее от украинското небе смърт", каза Зеленски във видеообръщение към конгресмените.

"Прекалено ли е да се иска да се създаде зона, забранена за полети над Украйна?", попита той по време на речта си пред американските законодатели, като добави, че ако не може да бъде създадена забранена за полети зона, САЩ могат да осигурят на Киев повече оръжия и боеприпаси. Украйна се нуждае от противовъздушна отбрана, която да отблъсква въздушните атаки, посочи Зеленски, като отново поиска и самолети, които да защитават свободата на Украйна.

Зеленски отново призова за повече санкции срещу Русия, по-специално срещу всички руски политици, които не спират да подкрепят военната операция. Той също така призова американските членове на Конгреса да оказват натиск върху всички американски компании да напуснат Русия и призова всички американски пристанища да бъдат затворени за руски стоки.

Володимир Зеленски излъчи на конгресмените и видео, което показва и сравнява Украйна преди войната с кадри от последните три седмици.

Той се обърна емоционално към американския президент Джо Байдън и го призова да бъде не само лидер на свободния свят, а и лидер на мира:

"Не виждам смисъл в живота, ако не може да се спре смъртта. И това е моята основна мисия като лидер на народа ми. И като такъв се обръщам към президента Байдън: "Ти си лидер на твоята велика нация. Бих искал да си лидер на света. Бидейки лидер на света, означава да си лидер на мира".

"В момента се решава съдбата на нашата страна", каза Зеленски, добавяйки, че страната му е изправена пред терор, какъвто Европа не е преживявала от Втората световна война.

Той също така предложи създаването на нова международна институция, която да защитава мира и да реагира на природни и на бедствия, причинени от чове