Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън към Дуда: За САЩ колективната отбрана на НАТО е "свещен ангажимент"

Джо Байдън и Анджей Дуда, 26 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати разчитат на европейската стабилност. Байдън направи изявлението по време на визитата му в Полша.

Президентът на Съединените щати заяви в събота по време на срещата си с полския президент Анджей Дуда, че Съединените щати гледат на член 5 от договора на НАТО, който предвижда принципа на колективна отбрана, като на "свещен ангажимент". Съгласно тази клауза, нападението срещу която и да е страна членка на НАТО се смята за нападение срещу целия пакт

"Ние приемаме като свещен ангажимент член 5 от договора на НАТО. Можете да разчитате на това“, заяви Байдън пред Дуда, добавяйки, че "способността на Америка да изпълнява ролята си в други части на света се опира на обединена Европа“.

"Вашата свобода е и наша", посочи Байдън пред Дуда, визирайки един от неофициалните девизи на Полша. Той отново увери полския президент, че САЩ и другите съюзници от НАТО ще им се притекат на помощ, ако Русия ги атакува.

Американският президент каза още, че "стабилността в Европа е изключително важна за Съединените щати" и заяви:

"Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал на това да раздели НАТО, да раздели източния от западния фланг, да раздели държавите заради споровете им в миналото. Но не успя, ние останахме заедно".

Джо Байдън отбеляза, че Полша пое "значителна отговорност" по време на кризата в Украйна, тъй като прие "толкова много украинци, търсещи убежище", и заяви, че САЩ трябва да направят същото и да отворят границата си за "още сто хиляди бежанци". Той обаче посочи, че другите съюзници в НАТО трябва да направят повече.

От своя страна Анджей Дуда каза, че отношенията между двете държави процъфтяват, въпреки трудните времена.

Полският президент отбеляза, че по време на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън във Варшава е попитал за възможността за ускоряване на военните покупки. Дуда каза, че има предвид покупките на ракетни системи "Пейтриът, високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, самолети Ф-35 и танкове Abrams.

По-рано през деня Байдън се срещна във Варшава и с украинските министри на външните работи и на отбраната, като им обеща допълнителна подкрепа във войната срещу Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Ива Лазарова

Колко пари похарчиха партиите за предизборна кампания?

В тази предизборна кампания интересът на дарителите е доста по-слаб, отколкото на предишните. В нея повече са инвестирали самите кандидати. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " В кампанията за НС даренията възлизат на едва 510 хиляди лева. Н ай-много са привлекли от ИТН – 270 хил.  лв., ПП-ДБ –  почти 70..

публикувано на 21.06.24 в 07:46