Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се проведе концерт в подкрепа на украинската общност

| обновено на 27.03.22 в 20:55
Снимка: БГНЕС

Концерт под мотото "С вас сме!" в подкрепа на украинската общност се проведе на площад "Александър Батенберг" в София. Той започна в 17 и продължи до няколко минути преди 21.00 часа. Участваха български и украински изпълнители - “Блус трафик”, No More Many More, “Подуене блус бенд”, Валди Тотев, Иван Лечев, “Джендема”, Развигор Попов, Петър Попов, Г.М.О. (Георги Минчев оркестра) и двама украински музиканти - Павло на китара и Владислав, избягал от войната млад саксофонист. Ще пеят също деца от центъра за бежанци в “Младост”. 

Представлението започна с възгласи "Слава на България, "Слава на Украйна", "Българи-юнаци" и благодарности, че България е приела хиляди украинци на своя територия. 

На площада дойдоха много млади хора и деца с украински знамена и балони в синьо и жълто. 

Имаше и транспарант с призив към Владимир Путин да спре войната. 

Олена Коцева от "Мати Украйна" поиска българският премиер да внесе решение в парламента България да помогне по всякакъв начин на Украйна, дори и с оръжие: 
"Още тази седмица парламентът да вземе това решение - да се окаже помощ на Украйна по всякакъв начин. Имаме производство на военни изделия, които се търсят в Украйна! Има нужда от каски, има нужда от бронежилетки".

Един от организаторите - Васко Кръпката, каза преди началото на концерта:

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят".

Андрей Николов от ситуационния център "Отворени врати" каза, че в момента украинската общност има нужда от организация за обучението на децата, които в България в момента са около 20 000:

"Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще плащат данъци. Това е добре и за България, а България също има нужда от работна ръка". 

По време на концерта се събираха и дарения за помощ на украинската диаспора тук. Вероятно средствата ще бъдат насочени за организирането на училища за около 20-те хиляди украински деца в България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за члена на Инспектората към ВСС Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за - цитирам - "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение", на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

България и още 14 страни от ЕС настояват ЕК да облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни

15 страни-членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38
Ивайло Цветков-Нойзи

Съдът глоби Ивайло Цветков-Нойзи, делото ще продължи на 6 юни

Ивайло Цветков-Нойзи и адвокатът му не са се явили на днешното заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда. През март журналистът и популярно медийно лице получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, припомня БГНЕС. За днешното неявяване..

публикувано на 16.05.24 в 16:25
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира сега три меморандума, подписани със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в..

публикувано на 16.05.24 в 16:17