Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 април: Маските са препоръчителни

| обновено на 29.03.22 в 20:32
Снимка: Ани Петрова

С 9 гласа "за", 7 "въздържал се" и един "против" здравната парламентарна комисията прие на първо четене и промените в Закона за здравето. Те обхващат противоепидемичните мерки при влошаване на ситуацията след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Председателят на комисията Антон Тонев заяви:

„Със законопроекта се предлага да се създаде правна възможност след отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка, когато това е необходимо с цел да се предотврати последващо епидемично разпространение на заразна болест и с цел контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време. Такава възможност се предлага да се противопостави на директорите на регионални здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.“

Преди заседанието на комисията Антон Тонев заяви, че от 1 април носенето на маски ще бъде препоръчително. Тонев посочи още, че със законопроекта се урежда законовото основание за изплащане на парите на медиците още 3 месеца.

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. "Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Антон Тонев коментира изявление на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите".

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Елена Гунчева от "Възраждане" каза, че е впечатлена от вносителите колко бързо са внесли законопроекта. "Здравната система се издържа от здравните осигуровки на всички нас. Всяка една промяна, която ще бъде значителна, трябва да бъде широко обществено обсъждане", каза Гунчева. По думите й за съжаление става дума за десетки хиляди бежанци. По думите й този законопроект е дискриминационен, тъй като има други бежанци освен украинците, които също са с временен статут. Тя подчерта, че има няколко стотин хиляди български граждани, които не са осигурени и този проблем също трябва да бъде решен.

"Правата на българските граждани-първи и на първо място", подчерта депутатът от "Възраждане".

Председателят на Здравна комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев направи реплика и каза, че основният акцент в законопроекта визира временната закрила. Той обясни, че никъде не е споменато от коя държава бягат. По думите му натоварването на осигурителната ни система ще бъде в краткосрочен план.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ -СДС каза, че днес е нещо много по-важно, което рискува фискалната сигурност на страната.

По думите му е добре да помислим за украинските бежанци, но днешния законопроект е закъснял. Той напомни, че ПГ на ГЕРБ са внесли вече подобни предложения.

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" каза, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от "БСП за България" каза, че законопроектът е важен.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроектът е навременен, е несериозно.

Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права и кой ще плаща. "Всички тези неща трябва да бъдат уточнени", каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка във В. Търново за 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта

С тържествена заря-проверка във Велико Търново - на  площад "Цар Асен Първи",  завършиха честванията по случай 116-тата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред крепостта "Царевец" и прочитане на Манифеста за независимостта. България чества 116 г...

публикувано на 22.09.24 в 20:52
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни взима участие в Срещата на върха за бъдещето, която се провежда днес и утре. Той обясни, че по време на срещата, която се организира под егидата на Общото събрание на ООН, ще..

публикувано на 22.09.24 в 19:50
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Не секва потокът нелегални мигранти, които с риск за живота си прекосяват Ламанша

Стотици нелегални мигранти продължават с риск за живота си да прекосяват Ламанша към бреговете на Великобритания. Само вчера повече от 700 души са прекосили протока в 11 малки лодки, показват данни на британските власти.  Данните на британското министерство на вътрешните работи показват, че 707 души са регистрирани като пресекли Ламанша в събота,..

публикувано на 22.09.24 в 19:42

10 партии и коалиции са регистрирали листите си в РИК - Благоевград

Делян Пеевски води кандидат-депутатската листа на коалиция "ДПС - Ново начало"  в Благоевград. Общо 10 партии и коалиции са регистрирали листи до този момент в Районната избирателна комисия.  Документите с  кандидатската листа на "ДПС - Ново начало" бяха внесени от областния председател на партията  в Благоевград Ведат Хюсеин, придружаван от част..

публикувано на 22.09.24 в 19:33
Снимката е илюстративна.

Земетресение със сила 4,9 на п-в Халкидики, няма пострадали и щети

Земетресение с магнитуд 4,9 беше регистрирано на полуостров Халкидики. Няма пострадали и щети.  Епицентърът на труса е бил на 12 км югоизточно от курортното селище Уранополис. Силният трус усетен и на трите ръкава на Халкидики, но няма паника сред туристите там. По данни на на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил на..

публикувано на 22.09.24 в 19:13
Премиерът на германската провинция Бранденбург и председател на ГСДП там, Дитмар Войдке, и съпругата му Зузане при обявяването днес на първите предварителни резултати от изборите в провинцията в Потсдам.

Екзитпол: Социалдемократите печелят на косъм изборите в Бранденбург пред "Алтернатива за Германия"

В Германия следят с интерес кой ще излезе начело на днешните избори в провинция Брандербург, след като на предишните два местни вота дясната "Алтернатива за Германия" стана първа в Тюрингия и втора в Саксония.  На двуцифрен процент се надява и левият Съюз на Сара Вагенкнехт, също сочен за несистемна формация. Изборите в Бранденбург днес ще се..

обновено на 22.09.24 в 19:10
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори пред Общото събрание на олганизацияна по време на Срещата на върха за бъдещето, 22 септември 2024 г.

Антониу Гутериш предупреди, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа

Размяната на удари между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" се ожесточава.  ООН предупреди, че районът е на прага на неизбежна катастрофа.  Израел и "Хизбула" продължават размяната на удари По данни на ливанското здравно министерство трима души са убити при израелските удари по цели на "Хизбула" в южните райони на Ливан...

публикувано на 22.09.24 в 18:56