Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Павликени срещу завод във Върбовка

Снимка: Здравка Маслянкова

Много жители на Павликени и на околните общини от Великотърновска и Габровска област проведоха протестен митинг тази вечер пред Община Павликени и за пореден път не подкрепиха в село Върбовка да бъде построен завод за 420 милиона евро за каменна вата, в който ще се изгарят битови отпадъци.

Протестът е пореден срещу инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански за завод в село Върбовка. Събрани са протестни подписки в няколко общини, посочи адвокат Димитър Палов от инициативния комитет:


„Над 10 хиляди са събраните подписи, хората определено не искат случването на въпросната инвестиция“. 

Протестиращите са притеснени за здравето и екологията, защото в завода за каменна вата като енергоизточник ще се използва изгаряното на близо 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови отпадъци: 

„Против изграждането на инсталация с такъв мащаб за изгаряне набоклук, защотосмятам, че е много вредно за дългосрочен план“. 

„Искаме да си запазим въздуха, водата и всичко да е чисто. Не вярваме на инвеститорите, защото им знаем биографията“.


Общинският съвет на Павликени гласува на сесията си по време на протеста решение, с което задължава кметовете на Павликени и на село Върбовка да гласуват против инвестицията на предстоящия Експертен екологичен съвет. Кметът на Павликени Емануил Манолов заяви: 

„Ще участвам лично, заявил съм го и няма да подкрепя доклада за оценка въздействието върху околната среда“. 

Очаква се в края на април-началото на май директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново Мая Радева за втори път да свика Експертния екологичен съвет за завода в село Върбовка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичният квартал "Модерно предградие". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането й той обвини основателят на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие", така Георгиев описа Михайлов. Георгиев заяви, че ще остане верен на..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41