Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем златни и общо десет медала за грациите ни от СК (обобщение)

Боряна Калейн
Снимка: БГНЕС

Боряна Калейн спечели златните медали на обръч, на топка и на лента, Стилияна Николова е шампионка на бухалки, а ансамбълът на България триумфира на пет обръча и извоюва сребро на три ленти и две топки на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Така домакините завършват турнира с десет отличия (седем златни, два сребърни и един бронзов). Вчера Боряна Калейн и ансамбълът станаха шампиони в многобоя, а Николова завърши на трето място.

На финалите Калейн изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки.

16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.

Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.

На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си, беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.

Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.

На бухалки Стилияна Николова спечели титлата, след като представи перфектно съчетанието си и с 31.850 точки взе първи златен медал от Световната купа.

Втора е София Рафаели с 31.450 точки, следвана от Елжана Таниева (Казахстан) с 28.700 точки.

Боряна Калейн допусна две грешки и остана шеста с 27.900 точки.

На лента Калейн беше безапелационна и с 32.150 точки спечели четвъртото си златно отличие в София. Стилияна Николова взе среброто с 31.950 точки, а трета е Виктория Оноприенко от Украйна с 28.950 точки.

При ансамблите на финала с пет обръча Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.

За българките това е първо официално състезание като отбор, но те взеха две златни и едно сребърно отличие.

На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.

На три ленти и две топки България спечели сребро с 23.800 точки. Грациите направиха доста грешки и не успяха да покажат композицията си в пълния си блясък, но въпреки това станаха втори заради голямата трудност.

Златото спечели Гърция с 24.100 точки, а на трето място е Япония с 23.550 точки.

България ще бъде домакин и на Световното първенство по художествена гимнастика през септември в "Арена Армеец" в столицата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 16 години Елиза Чолакова спечели титлата от ДП по конен спрот в най-тежкия клас

Една от най-талантливите ни състезателки по конен спорт Елиза Чолакова стана шампион на България в най-тежкия клас в прескачането на препятствия. 16-годишната състезателка спечели  държавното първенство, което се проведе на база „ Фригопан“, до Пловдив в рамките на три дни . Елиза с нейния кон Юпитер победиха конкуренцията на 11 тандема, които се бориха..

публикувано на 17.05.24 в 21:21
Никола Цолов

Никола Цолов е на 15-та позиция след квалификацията в Сан Марино от Формула 3

Никола Цолов е на 15-то място в Гран при на Емилия Романя в шампионата на Формула 3. Квалификацията се оказа много трудна за българския пилот, който загуби първата си бърза обиколка заради неспазване на ограниченията на трасето, а вторият му опит беше провален от съотборника му Лорънс ван Хьопен, който го забави още в началото на обиколката. Едва..

публикувано на 17.05.24 в 21:14

Елвира Краснобаева: Нямам търпение да се кача на сцената на „Нощ на звездите“

На 1 юни фондация „Енчо Керязов“ ще връчи годишните си награди. В 13-та церемония  "Нощ на звездите", която е посветена на талантливите деца на България в категориите „Изкуство“, „Образование“ и „Спорт“ ще бъдат наградени по трима финалисти. В категория „Спорт“ това са таекуондистката Калина Бояджиева, състезателката по брейк Пламена Георгиева и..

публикувано на 17.05.24 в 20:50
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с нов прескок на СК във Варна

Европейската вицешампионка Валентина Георгиева вече изпълнява нов втори прескок. Най-вероятно той ще бъде показан по време на световната купа, която ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Състезателката на Филип Янев ще изпълни новото упражнение обаче, само ако се почувства сигурна по време на тренировките преди..

публикувано на 17.05.24 в 17:18
Национални отбори по спортна гимнастика

България с 15 състеатели на СК по спортна гимнастика във Варна

15 състезатели ще представят България на световната купа, която ще се проведе от 23 до 26 май във Варна. При мъжете съставът ни е - Йордан Александров, Димитър Димитров, Божидар Златанов, Даниел Трифонов, Майкъл Дунев, Христос Маринов, а извън класирането ще играят - Мартин Мишев, Раян Радков и Теодор Трифонов. При жените ще разчитаме на..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Барселона почти сигурно си гарантира сребърните медали в испанското първенство

Отборът на Барселона се наложи с 2:0 като гост на последния в класирането и вече изпаднал тим на Алмерия в среща от 36-ия кръг на испанското футболно първенство. Успехът почти сигурно гарантира сребърните медали на тима, тъй като разликата с третия Жирона вече е 4 точки при оставащите по два мача. И двата гола за каталунците реализира Фермин Лопес в..

публикувано на 17.05.24 в 06:57
Илия Груев-младши

Илия Груев и Лийдс на един мач от завръщане във Висшата лига

Лийдс разгроми Норич с 4:0 в среща реванш от полуфиналните плейофи на английската Чемпиъншип и е само на крачка от завръщане във Висшата лига.  Първата среща завърши 0:0 Илия Груев отбеляза първото попадение за Лийдс от пряк свободен удар още в 7-ата минута. Съперникът на Лийдс във финала на "Уембли" ще стане ясен днес, когато Саутхемптън посреща..

публикувано на 17.05.24 в 06:46