Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на авиацията и космонавтиката

Скафандърът на българския космонавт Александър Александров
Снимка: БГНЕС

Денят на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде отбелязан в редица градове на страната с поредица от прояви.

Институтът за космически изследвания и технологии на БАН отваря врати за гости, като ще има демонстрации с дронове на стационарен учебен тренажор, лекции за новите проекти на космическите изследвания. Ще бъдат представени българските постижения в областта на Космоса, а изложба показва скафандъра на летеца-космонавт Александър Александров. 

Музеят на авиацията в Крумово също отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката с отворени врати и специална програма.

Националният политехнически музей ще отбележи деня с демонстрация на храна за астронавтите. Ще бъдат показани и уреди и апаратура, създадени от български учени.

В единственото Висше военновъздушно училище у нас „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия кръгла маса и изложба ще съберат в Долна Митрополия авиационни специалисти от цялата страна.

Темата на кръглата маса, която е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, е: „Състояние и перспективи за развитие на системата за авиационно образование в Република България“.

„На Деня на космонавтиката и авиацията в Долна Митрополия ще бъде обсъждано състоянието, перспективите и развитието на авиационното образование в България. Всеки, който се занимава с авиационно образование, ще присъства на тази кръгла маса, за да начертаем насоките и пътищата за достигане на европейско ниво на образование в направление „Авиация“, заяви началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски.

Ще бъде открита изложба от произведения на художника Николай Бебенов.

Във ВВВУ „Георги Бенковски“ ще посрещнат ученици от Плевен, които ще се запознаят с историята на училището и Центъра за авиационно и космическо наблюдение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последната дума за новата организация на движение в центъра на столицата ще е на експертите

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:02
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председателят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства.  В момента теренът е превърнат в незаконно сметище:  "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Владимир Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47

Доц. Петя Трифонова: Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве . Това обясни пред БНР доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.  "Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване".  В..

публикувано на 14.05.24 в 12:45

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022 г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08