Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей в София започва ателиета за писани великденски яйца

Снимка: ФБ на Националeн етнографски музей

Националният етнографски музей в София започва от днес традиционните си ателиета за писани великденски яйца.

В тях могат да се включат деца над 6-годишна възраст, съобщават от Института за етнология и фолклористика при БАН.

Пред малките участници ще бъде представена техника за изписване на яйца с восък, както и значението на символите, които са рисувани в миналото.

Заниманията ще продължат до 21 април. Те са с продължителност 50 минути. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпит на свидетели по делото за катастрофата край Своге през 2018 г., в която загинаха 20 души

С разпит на свидетели в Софийския окръжен съд започна делото за тежката катастрофа край Своге, в която през 2018 година загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени. Преди процеса да успее да започне на първа инстанция, обвинителният акт беше връщан три пъти на прокуратурата  заради съществени процесуални нарушения. Подсъдими, освен шофьорът на..

публикувано на 10.07.24 в 10:15

Министър обсъжда с бизнеса и местната власт в Свищов бъдещия индустриален парк

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов ще се срещне с бизнеса и местната власт в Свищов, за да обсъдят развитието на бъдещия индустриален парк в града.  Община Свищов успя да защити проекти за близо 90 милиона лева за изграждането на Дунавския индустриално технологичен парк в града. Почти 38 милиона лева са от Плана за..

публикувано на 10.07.24 в 10:10
Станислав Балабанов

ИТН няма да подкрепи кабинет с мандата на ДПС

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с втория мандат на ДПС, а ако получи третия проучвателен мандат ще предложи експертно правителство, но след консултации с останалите парламентарно представени формации. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов: "Има такъв народ" беше първата политическа сила, предложила..

публикувано на 10.07.24 в 10:10
Цвета Рангелова

От "Възраждане" искат парламентарна комисия, която да проучи проекта "Исторически парк"

Депутатите от "Възраждане" ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около проекта "Исторически парк", както и дали са извършени престъпления, свързани с пране на пари и има ли обвързаности на местната и централната власт с изграждането му...

публикувано на 10.07.24 в 10:02
Изглед към сградите на Европарламента в Брюксел.

"Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa

Създаването на нова политическа група, за която се твърди, че ще се нарича "Европа на суверенните нации", ще бъде оповестено тази вечер в Европейския парламент, съобщи за БНР информиран източник. По неофициални данни в нея ще бъдат включени и тримата евродепутати от "Възраждане". Групата ще наброява над необходимите за създаването на..

публикувано на 10.07.24 в 09:59

ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия мандат

ПП-ДБ все още няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако получи третия проучвателен мандат от президента, научи "Хоризонт" от свои източници в коалицията. На проведеното вчера заседание на ПГ не се е стигнало до решение и днес лидерите на обединението ще се съберат на Председателски съвет за ново обсъждане. Без промяна в позицията: ГЕРБ..

публикувано на 10.07.24 в 09:57

Намалява броят на хората, които купуват стаж за пенсиониране

Намалява броят на хората, които закупуват недостигащ стаж за пенсиониране, сочи статистиката на Националният осигурителен институт. За първото тримесечие на тази година стаж са купили 234-ма души, докато за същия период на миналата година откупилите липсващ стаж са 337. Малко над 4,4 милиона лева са платили от януари до март кандидат-пенсионери..

публикувано на 10.07.24 в 09:41