Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътни строители блокираха движението в София и на редица места в страната

7
Протестът в София
Снимка: БГНЕС

Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна с искане да им бъдат  изплатени дължимите суми за извършената дейност. Те заявиха, че от една година стоят без възлагане и без средства. Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

Премиерът Кирил Петков заяви, че част от парите може да им бъдат отпуснати до дни.

В София протестът започна в 9 ч. пред Народното събрание, продължи към Министерството на финансите, а след това шествието се събра пред Министерския съвет. 

Малко преди обед пред сградата на парламента с надути клаксони спряха тежкотоварни камиони въпреки предварителната заявка, че техника няма да се използва на този протест. Около 12 часа там звучеше музика, а движението по бул. "Цар Освободител" бе спряно.

Малко след 12 часа камионите, които бяха паркирани пред сградата на Народното събрание, освободиха площада.

Над 86 пътностроителни и пътноподдържащи фирми участват в протеста в столицата. Те се събраха пред сградата на парламента в 9 ч. След това под звуците на тъпан, сирени, свирки, шестваха до сградите на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Протестът пред Министерски съвет. Снимка: Мила Младенова

Инж. Георги Златев от Българска браншова камара "Пътища" заяви, че нито зимното поддържане, нито задълженията отпреди година са разплатени. Освен 20% инфлация, строителните материали също са с по-високи цени.

В тази несигурна обстановка държавата не изпълнява своите договори и ангажименти и не защитава живота и здравето на своите граждани, каза Георги Златев.

Снимка БГНЕС

Представители на фирмите заявиха:

"Няма пари, няма плащане", "От една година чакаме парите, все ни обещават… само проверки, проверки, провериха всичко и пак…", "Има направени пътища, а не е платено", "Не получаваме заплати, затова сме тук. А имам семейства, имаме сметки, изнемогваме", "Нашата фирма е 300 човека, 150 човека сме съкратили", "За жалост ще се изгубят специалистите и накрая няма да имат хора за работа, дотам сме стигнали.

Две блокади в Русенска област

Снимка: Ася Пенчева

Служители на "Автомагистрали-Черно море" блокираха движението в две точки на Русенска област - граничният пункт Дунав мост и по пътя към София, в района на село Иваново. Към тях се присъедини и лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който каза:

"Не разбираме и не искаме да разбираме всякакви политически игри, който някой играе, дали за управител на БНБ, дали за някаква друга кауза, по която има разминаване и развитие в управляващата коалиция, ние си искаме парите. Тези 28 милиона час по скоро трябва да бъдат платени, защото вече сме във фирмата в процедура на масата качени".

Блокада на Ришкия проход

Снимка: Радио Шумен

Блокиран бе Ришкия проход, където близо 100 служители на дружеството "Автомагистрали-Черно море" - Шумен излязоха на пътя с настояване да получат изработените от тях 28 млн. лева за вече направени ремонти по магистрала „Тракия“.

Блокадата е на транспортна отсечка, която е една от основните връзки между северната и южната част на България. Пътните строители спират леките и тежкотоварните автомобили на разклона за село Риш.

Превозните средства ще бъдат пропуснати към 13.30 часа.

Блокиран бе и пътят Айтос - Провадия

Близо 50 работници от фирма "Автомагистрали-Черно море" разпънаха българско знаме дълго 50 метра и към 12 часа от половин час блокираха пътя Айтос - Провадия на разклона, свързващ Айтоския и Ришкия проход.

Протестиращите настояват държавата да изплати на фирмата дължимите 28 млн. лева за ремонта на отсечката Чирпан - Стара Загора от АМ "Тракия".

Атанас Пехливанов, представител на КНСБ заяви, че хората не вярват на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

"Вече сме тотално обезверени. Хората са на ръба на отчаянието. Масово хората са със заеми… Дружеството има договор с КНСБ, в който заплатите са приоритетни, получат ли се някакви пари, веднага се изплащат заплати. В момента имаме да получаваме заплати за февруари и март."

Протест и на пътен възел между Ловеч и Троян

Снимка: Пламен Христов

Десетки работници с камиони и друга техника на пътностроителни фирми излязоха на протест и на пътен възел „Абланица“ между Ловеч и Троян.

Някои от фирмите имат да получават от държавата между 30 и 60 милиона лева за извършени ремонти и зимно почистване и поддържане на пътища.

"Искаме си парите, да си ни дават заплатите", каза демонстрант и добави, че фирмата в която работи има да получава над 30 млн. лв.

"Великденски очаквахме сега да получим със заплатите, обаче и заплати няма да има", каза друг протестиращ.

"Последният превод – онази година април месец, нито за зимното са плащали", каза трети демонстрант.

Снимка: Пламен Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40