Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви за персона нон грата български дипломати

| обновено на 18.04.22 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин е бил извикан тази сутрин в руското министерство на външните работи, за да му бъде връчена нота за обявяването за персона нон грата на служители от посолството ни в Москва. 

Това съобщиха от руското дипломатическо ведомство без да уточняват броя на служителите.

“Мярката е отговор на приетото от българската страна през март тази година с нищо немотивирано решение да обяви за персона нон грата десет дипломати от посолството на Русия в София”, се посочва в официално съобщение на министерството.

В София МВнР потвърди, че става дума за 10 дипломати и служители от посолството ни в Москва. Те да напуснат територията на Руската федерация до 72 часа.

На 8 април Русия изгони двама български дипломати. Тогава Москва също обяви мярката за отговор на приетото през март от българската решение да обяви двама руски дипломати за “персона нон грата” 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52