Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оспорвани парламентарни избори в Словения

| обновено на 24.04.22 в 21:07
Любляна, 21 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словения днес избират нов парламент. Социологическите проучвания сочат оспорвана надпревара между дясноцентристката партия на премиера Янез Янша и опозиционната лявоцентристка формация "Движение свобода".

Около един 1,7 млн. словенци имат право да гласуват за 90 депутатски места в парламента в Любляна. Според последните анкети се очаква седем партии да влязат в парламента.

Премиерът Янез Янша е на път да се раздели - за трети път - с поста си, показват данните от  екзит пол час след края на парламентарния вот. 
Доскоро малката либерална партия "Движение Свобода" на бизнесмена Роберт Голоб печели близо 36 процента от гласовете срещу само 22 на сто за управляващата Словенска демократична партия.
Янша стана министър-председател преди две години за трети път. Той бе начело на Словения и в периода 2004-2008, както и през 2012-2013 година.
Брюксел следи внимателно премиера Янша заради политическия и финансов натиск върху гражданското общество, обществените медии и съдебната система. В доклада на американската фондация "Фрийдъм хаус" се казва, че Словения е сред държавите в Европа, отбелязали през миналата година най-голям спад в спазването на демократичните стандарти.

Ключова роля за избора на словенците играе и руската инвазия в Украйна, твърдят политическите анализатори. Словения, под ръководството на Янша, зае проукраинска позиция, синхронизирайки се с ЕС. Янша придружи премиерите на Чехия и Полша в Киев, за да изрази солидарността си с Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08
Проф. Алесандро Бруни (вдясно) по време на конференция в София

Проф. Алесандро Бруни: В университетите в Италия има традиция в Славистиката

В Италия има традиция в преподаването на славянски филологии. 102 години от основаването на първата катедра "Славистика" в университета в Падуа. Това каза пред БНР Алесандро Бруни, професор по Славистика в университета "Ка Фоскари" във Венеция, лектор в едни от най-престижните университети в света, говори 9 езика. Проф. Бруни е в България по..

публикувано на 09.05.24 в 18:55

Любчо Нешков: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е логичен край на случващото се през последните години

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Република Северна Македония е логичен край на случващото се през последните 3-4 години . Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на Информационна агенция БГНЕС. "След като през 2019-2020 г. тогавашният премиер Зоран Заев, а след това и неговият наследник решиха, че могат да шантажират и да не..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19