Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Илиева започва с австрийка на европейското по джудо в София

Европейското първенство по джудо започват в петък
Снимка: БФ джудо

Ивелина Илиева започва с двубой срещу австрийката Лиза Грабнер в категория до 57 килограма на Европейското първенство по джудо в "Арена Армеец". Съперничката й е бронзова медалистка от континенталния шампионат за девойки през 2021-а.

Илиева спечели сребро на Евро 2016 и е пета на шампионата на планетата през 2019-а. След олимпиадата в Токио 20202 тя беше прекратила кариера, но промени решението си и се върна на татамито.

В същата категория Снежана Граматикова ще мери сили с Флака Локса от Косово, трета на Евро до 23 години.

Малшанс при жребия имаше Габриела Димитрова. Още в първата си среща при 52-килограмовите младата националка ще срещне олимпийската шампионка Дистрия Красники (Косово).

В категория до 48 кг Анастасия Балабан стартира срещу австрийката Жаклин Шпрингер, пета на еврошампионата за девойки. Другата българка в категорията Алекса Георгиева започва с Елен Саленс (Белгия).

При мъжете трима национали ще участват в първия ден на надпреварата. Двукратният европейски вицешампион Янислав Герчев ще спори с Ям Волчак (Израел), пети на Мондиал 2021, в категория до 60 кг.

При 66-килограмовите Божидар Темелков излиза срещу украинеца Явхен Хончарко, бронзов медалист от световния шампионат за юноши. В същата категория Денислав Иванов, световен и европейски шампион за кадети, ще спори с литовеца Андрей Клоков.

Схватките започват от 9.30 часа. Финалите са от 16.00 часа и ще бъдат излъчвани на живо по БНТ и Евроспорт.

Официалното откриване на първенството е от 15.30 часа.

жребий на българите за категориите в останалите два дни на шампионата.

събота:

Йоана Манова (63 кг) - Гили Шарир (Израел)

Лидия Брънчева (70 кг) - Рейчъл Хоукс (Ирландия)

Марк Христов (73 кг) - Виктор Стерпу (Молдова)

Ашот Мартиросян (81 кг) - Тим Грамков (Германия)

неделя:

Габриела Гигова (+78 кг) - Хилал Йозтюрк (Турция)

Ивайло Иванов (90 кг) - Алекс Крет (Румъния)

Борис Георгиев (100 кг) - Панайотис Папаниколау (Гърция)

Костадин Цветанов (100 кг) - Фалк Петерсилка (Германия)

Ивайло Димитров (+100) - Юр Спайкерс (Нидерландия)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21
Национален отбор по волейбол за девойки под 18 години

България срещу Италия в полуфиналите на Евроволей при девойките

Националният ни отбор по волейбол за девойки под 18 години излиза срещу Италия в полуфиналите на европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция.  "Скуадра адзура" завърши като лидер в първа група  след 6 победи и 1 загуба, и общо 17 точки. Родните представителки пък приключиха груповата фаза на надпреварата на втора позиция с 18 точки (6..

публикувано на 10.07.24 в 08:29
Красимир Балъков

Красимир Балъков пред БНР: Отборът на Испания би трябвало да стане европейски шампион

"Два отбора, които нелогично стигнаха до полуфинала - Англия и Франция, те не показаха кой знае каква игра. Испания и Холандия логично - играят атрактивно и интересно, сега ще разберем кой футбол ще надделее. Този за резултат или другият - атрактивният. Направиха ми впечатление отборите на Швейцария, Португалия, Германия, Испания, разбира се...

публикувано на 10.07.24 в 07:43
Екатерина СТратиева и Георги Аврамов

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новия си автомобил

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новата визия на състезателния си автомобил, както и състезателната си програма до края на годината в компанията на футболната легенда Красимир Балъков. “Заредена съм с емоция. Заставайки до Красимир Балъков, усетих една сила и позитивизъм, че нещата могат да се случат. Все пак той е постигнал..

публикувано на 10.07.24 в 06:44
Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Отборът на Аржентина победи тима на Канада с 2:0 и се класира за финала на Копа Америка. Головете за световните шампиони отбелязаха Хулиан Алварес (22') и Лионел Меси (51'). Победата за "албисилесте" е втора срещу същия съперник на турнира след като двата отбора играха и в груповата фаза, където Меси и компания се наложиха със същия резултат...

публикувано на 10.07.24 в 06:23