Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обеща на Володимир Зеленски още помощ за Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор допълнителна военна, икономическа и хуманитарна помощ. 

Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че Борис Джонсън е казал на Володимир Зеленски, че е "по-твърдо решен от всякога да подсили Украйна така, че Владимир Путин да се провали". 

Великобритания е един от най-големите доставчици в Европа на оръжия за Украйна. Вече са изпратени повече от 5000 противотанкови ракети, 1360 ръчни безоткатни гранатомети, пет противовъздушни системи с повече от 100 ракети и 4,5 тона пластмасови експлозиви. 

Правителственият говорител допълни, че Зеленски е информирал Джонсън за ожесточените сражения в Източна Украйна и продължаващата обсада на Мариупол, като е уточнил от какво има нужда страната му, за да се защити. Борис Джонсън е потвърдил, че Лондон ще продължава да оказва допълнителна военна помощ. 

Двамата лидери са обсъдили също напредъка на предвожданите от ООН усилия за евакуиране на Мариупол и тревогата за ранените в града.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еманюел Макрон

Макрон: Франция ще увеличи помощта си за Украйна

Франция ще увеличи военната си и хуманитарна помощ за Украйна. Това е обещал френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс. От своя страна Зеленски е благодарил за "мащабното военно..

публикувано на 30.04.22 в 15:34
Джон Кърби

Говорителят на Пентагона: Няма оправдание за действията на Русия в Украйна

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов отхвърли обвиненията на Пентагона, че президентът Владимир Путин действа като "мерзавец" в нахлуването в Украйна. Според Антонов подобни обвинения са "обидни и неприемливи". В изявлението си говорителят на Пентагона..

публикувано на 30.04.22 в 16:06

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

Висшият съдебен съвет е отказал да излъчи представители на българската съдебна власт, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна...

публикувано на 30.04.22 в 16:15
Анджелина Джоли с украински деца в Лвов, Западна Украйна - 30 април 2022

Анджелина Джоли е в Украйна

Американската актриса Анджелина Джоли е на посещение в Украйна, за да се срещне с деца, засегнати от конфликта, и с местните организации, които работят за защитата им, предаде ВВС. Джоли, която е..

публикувано на 30.04.22 в 23:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул...

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35