Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От Флинтстоун до смартфон" - Националният политехнически музей навършва 65 г.

Снимка: НПТМ

Националният политехнически музей навършва днес 65 години от създаването си. По този повод ще бъде открита изложбата "От Флинтстоун до смартфон".

Създаден на 13 май 1957 Националният политехнически музей през първите няколко години от съществуването си е част от структурата на Българската академия на науките. Днес в него има над 22 хиляди експонати, разпределени в колекциите "времеизмерване", "транспорт", "фото и кинотехника", "радио и телевизия", "изчислителна техника", "битова техника", "шевни машини". 

В изложбата "От Флинтстоун до смартфон" за първи път хората ще могат да видят отблизо и събрани на едно място десетки любопитни работещи устройства от близкото минало като телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, компютри с процесорна мощност, прочутия фотоснайпер „Зенит“ и фотоапарата за моментни снимки на Спайдърмен.

Ще бъдат показани примери от ежедневието на младите отпреди 30 - 40 години, а пред посетителите ще "оживеят" най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на миналия век. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии и изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС..

публикувано на 16.07.24 в 16:14

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото намалява.  Технически екип работи, за да бъде отстранен този проблем още днес.  Това ще стане..

публикувано на 16.07.24 в 15:55
Виктор Орбан

Орбан: Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в писмо до лидерите на ЕС, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е готов да действа "незабавно" като посредник за мир в конфликта между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември, предава Ройтерс. Писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и споделено с..

публикувано на 16.07.24 в 15:32

В помощ на огнеборците, които гасят пожара край Стара Загора, идват 2 хеликоптера от Чехия

В помощ на огнеборците, които втори ден гасят пожара край Стара Загора , се очакват и два хеликоптера от Чехия, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който посети мястото:  "Отделно чакаме потвърждение и от колегите от Румъния, така че работим изключително активно. Аз мисля, че ще се справим с това бедствие. Но много важно е,..

публикувано на 16.07.24 в 15:31