Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Килиан Мбапе подписа нов тригодишен договор с ПСЖ

Килиян Мбапе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

23-годишният френски футболен национал Килиан Мбапе е подписал нов договор с шампиона на страната Пари Сен Жермен до 2025 година. Новината обяви лично футболистът снощи. Предишният контракт на нападателя с ПСЖ беше до 30 юни 2022 година.

"Това е моят дом, моят град, както винаги съм казвал. Ще продължа да играя в Пари Сен Жермен, за да печелим още титли заедно", каза Мбапе.

Очакваше се той да напусне френския шампион и да облече екипа на Реал (Мадрид). По-рано вчера 23-годишният футболист е провел финален разговор с президента на испанския гранд Флорентино Перес и го е информирал, че няма да премине на "Сантяго Бернабеу".

Мбапе има 168 гола за Пари Сен Жермен след трансфера си от Монако за 180 милиона евро преди пет години.

Удължаването на договора на Пари Сен Жермен с нападателя Килиан Мбапе подкопава икономическата устойчивост на европейския футбол и също така застрашава глобалната спортна цялост. Това се посочва в официалното изявление на ръководството на първенството на Испания, което на страницата си в Туитър публикува журналистът на телевизионния канал "Скай Спорт Италия" Фабрицио Романо.

На 16 май "Гадзета дело Спорт" съобщи, че Мбапе ще премине в испанския Реал Мадрид от ПСЖ със свободен трансфер, като заплатата на играча ще бъде 40 милиона евро годишно с бонус от 40 милиона евро при подписване на договора. На 20 май "Евроспорт" обяви, че ръководството на ПСЖ е предложило на футболиста до 300 милиона евро като бонус и заплата от 100 милиона евро годишно за удължаване на споразумението. Вчера Мбапе сложи подписа си под нов договор с парижкия клуб до 2025 година.

"Удължаването на договора на нападателя Килиан Мбапе с френския футболен клуб Пари Сен Жермен подкопава икономическата устойчивост на европейския футбол и също така застрашава глобалната спортна цялост. Възмутително е, че клуб като ПСЖ, който загуби 700 милиона евро през миналия сезон, може да продължава договорите на играчи за такива рекордни суми. В тази връзка ръководството на първенството на Испания ще подаде жалба срещу ПСЖ до УЕФА, както и до административните и данъчните власти на Франция и компетентните органи на Европейския съюз, за ​​защита на икономическата система на европейския футбол", се казва в изявлението.


По публикацията работи: Илиян Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лудогорец

Лудогорец с лесна победа над Локомотив (Сф)

Лудогорец вкара по един гол в двете полувремена и спечели с 2:0 срещу Локомотив (София) в мач от деветия кръг на българската футболна Първа лига. Така разградчани вече имат 22 точки при седем..

публикувано на 21.09.24 в 22:08
Ювентус - Наполи

Скучно 0:0 между Ювентус и Наполи

Ювентус направи равенство 0:0 пред собствена публика срещу Наполи в мач от петия кръг от футболното първенство на Италия, който не предложи много интересни изпълнения за публиката. Двубоят беляза завръщането в Торино на старши треньора Антонио Конте, който сега е начело на "небесносините". Домакините нямат реализирано попадение в три..

публикувано на 21.09.24 в 21:31
ЦСКА София

ЦСКА София победи Берое с гол от дузпа

ЦСКА София се наложи с 1:0 над Берое (Стара Загора) в среща от 9-ия кръг на първенството в Първа футболна лига. Новото попълнение Годиун Коялипу от дузпа в края на първото полувреме осигури третата победа на тима и втора поредна под ръководството на Александър Томаш. За самия футболист това също е трето попадение. С успеха днес армейците рязко..

публикувано на 21.09.24 в 20:10
Байерн (Мюнхен)

Байерн (Мюнхен) с нова убедителна победа

Майкъл Олисе затвърди добрия старт с екипа на Байерн (Мюнхен), след като днес вкара два гола и подаде за още два при убедителната победа на тима с 5:0 над Вердер (Бремен) в 4-ия кръг на германското футболно първенство. Лидерите в шампионата имат четири победи в четирите си начални срещи на шампионата, след като френското крило вече има три попадения през..

публикувано на 21.09.24 в 20:02
ЦСКА 1948 II

ЦСКА 1948 II с втора победа във Втора лига

Oтборът на ЦСКА 1948 II постигна втора поредна победа в първенството на Втора футболна лига, след като на своя терен се наложи с 2:0 над Марек (Дупница). Борис Димитров отбеляза първия гол в 13-ата минута, а Марто Бойчев удвои аванса на домакините в 35-ата. За Марек това е второ поражение от началото на годината, но и двата отбора се нареждат в средата на..

публикувано на 21.09.24 в 19:57
Ливърпул

Ливърпул излезе начело във Висшата лига след класика над Борнемут

Ливърпул победи с 3:0 у дома Борнемут в среща от петия кръг от футболния шампионат на Англия. "Червените" вече имат 12 точки и поне временно са на първо място в класирането във Висшата лига. Два гола на Луис Диас осигуриха класическия успех за 19-кратните шампиони на страната, които взеха реванш за неочакваното си поражение срещу Нотингам Форест само..

публикувано на 21.09.24 в 19:49
17 медала за България от БП по спортна гимнастика

17 медала за България от БП по спортна гимнастика за младежи и девойки в София

Общо 17 медала (6 златни,  4 сребърни и 7 бронзови) спечелиха българските състезатели от Балканското първенство по спортна гимнастика за младежи и девойки, което се проведе в тренировъчната зала на "Арена 8888 София". В последния ден спортистите добавиха 10 отличия от финалите на отделните уреди. На земя при младежите Любомир Станоев спечели златния..

публикувано на 21.09.24 в 18:34