Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сраженията в Източна и Южна Украйна продължават, противоречиви сведения от воюващите страни

Зеленски уволни висш служител в Харков за това, че "не е работил по защитата на града"

| обновено на 29.05.22 в 23:03
Украинският президент Володимир Зеленски по време на посещение в Харков, 29 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сраженията в Източна и Южна Украйна продължават с противоречиви сведения от воюващите страни. Агенция Франс прес съобщава, че руските войски затягат обръча около Северодонецк - най-големия град в Луганска област, който е все още в украински ръце.

Местните власти отхвърлиха твърденията на руското военно министерство, че градът е обкръжен, но потвърждават, че боевете се водят по улиците на Северодонецк.

Десетки жилищни сгради са били сринати от артилерийския огън през последните дни. Предполага се, че около 15 000 от жителите на града са в капан между воюващите, с все повече проблеми като недостиг на течаща вода и без ток.

"Освобождението на областите Донецк и Луганск, признати от Русия като независими държави, е абсолютен приоритет на специалната военна операция в Украйна", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Запитан за здравословно състояние на  Владимир Путин, Лавров заяви, че всички слухове за "болестите" на руския президент ще останат на съвестта на техните разпространители.

Руското командване съобщи, че войските му "са освободили град Лиман" - транспортен възел западно от Северодонецк, а ракетните части са нанесли удари по военни обекти из цяла Украйна - в Николаевка край Донецк, в околностите на Харков и край Кривой Рог, западно от Запорожие.

Руските сили са на около 40 километра северно от Краматорск в Донецка област, съобщи АФП, като цитира военното министерство в Москва. А проруските сепаратисти от непризнатата Луганска народна република обявиха, че са завзели части от Северодонецк.

Северодонецк е главната цел на руските войски в продължаващата битка за Донбас, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк повтори призива към Вашингтон да изпрати далекобойни ракетни системи за залпов огън. "Трудно е да се сражаваме с враг, който може да ни удари от 70 километра, а ние не можем да му отвърнем", написа Подоляк в Туитър.

От щаба на украинската армия съобщиха за контраофанзива срещу окупаторите в Херсонска област и че са притиснали руските войски в района на долното течение на река Южен Буг.

По-рано днес Зеленски посети Харков за пръв път от началото на войната и обеща да възстанови разрушените селища. В същото време началникът на местното управление на Службата за сигурност бе уволнен от президента с обяснението, че в първите дни на войната не е мислил за защита на града, а само за себе си. 

"Дойдох, видях и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна на (Харковска) област за това, че не е работил по защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислил само за себе си", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение към гражданите на страната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямата награда на фестивала в Кан е за "Анора"

Американският режисьор Шон Бейкър грабна голямата награда  на филмовия фестивал в Кан -  "Златна палма" -  за своята свободолюбива продукция  "Анора"  с участието на Майки Мадисън. Тя изпълнява главната роля на танцьорка, която се сдобива с богат клиент, но се сблъсква с гнева на родителите му - руски олигарси. Като председател на журито..

публикувано на 25.05.24 в 21:36

В Гърция 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба

Гръцката полиция предупреждава собствениците на Smart автомобили да се пазят от кражби. Проучване сред гърците показва, че 60% собствениците на Smart автомобили са били жертва на кражба. Цената на резервните части и увеличеното търсене привличат крадците. Те дори се фокусирали върху конкретни компоненти, като волани и брони, които са много..

публикувано на 25.05.24 в 21:28

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина иска база на НАТО в страната

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО. По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия "не трябва да се позволява да..

публикувано на 25.05.24 в 21:21

48 жертви на жегите в Мексико за 2 месеца

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за два месеца. Почти половината от починалите са в рамките на последната седмица, предаде ДПА като се позова на съобщение на мексиканското здравно министерство от снощи.  Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон..

публикувано на 25.05.24 в 21:17

Не откриха доказателства за външна намеса в катастрофата, при която загина президентът на Иран

Не са открити доказателства за външна намеса по време на разследването на катастрофата с хеликоптер, при която преди седмица загина президентът на Иран Ебрахим Раиси. Това се казва в предварителен доклад на иранската армия, цитиран от "Ройтерс". Раиси, който беше приеман за потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина,..

публикувано на 25.05.24 в 21:13
Тино Крупала,

Лидерът на "Алтернатива за Германия" критикува доскорошните си партньори в Европа

След изключването на германската "Алтернатива за Германия" от парламентарната група "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент лидерът на партията Тино Крупала отправи остри критики към предишните партньори от Италия и Франция. Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство Лидерът на..

публикувано на 25.05.24 в 21:06

В неделя избират новия Сливенски митрополит

В неделя, в 08.30 ч. в Светия Синод на БПЦ ще се състои избор на Сливенски митрополит, обяви пред журналисти Старозагорския митрополит Киприян. Кандидатите са двама - епископите Арсений и Герасим.  Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит По време на днешното заседание на Синода пред сградата..

публикувано на 25.05.24 в 20:36