Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев обяви прокуратурата за "последния страж на демокрацията"

| обновено на 04.06.22 в 18:19
Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

"Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието, последният страж на законността" - това каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на Общото събрание на следователите, които избират свой представител в следващия Висш съдебен съвет. Кандидатите са трима. 

7 - минутното си приветствие Гешев, който започва кариерата си именно като следовател, посвети на значението на тази професия, пострадала по думите му от експерименти, представяни като реформи, и направи признание за собственото си осъзнаване, че върховенството на правото и разделението на властите не са просто клишета.

По думите му, пред новия ВСС стои задачата както да защити независимостта на всеки  магистрат, така и да отговори на очакванията на  хората за справедливост:

"Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата на всеки български граждани, защото без независими магистрати няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Доскоро смятах, че думи като "върховенство на правото", "правова държава", "разделение на властите" са някакви общоприети клишета, които трябва да кажем в един момент на определено събитие. В последните две години разбираш, че това са реални ценности, върху които се гради съвременната ни държава и демокрацията изобщо; Един от стълбовете, които ние, като магистрати, трябва да защитаваме, защото има опасност да рухне цялата сграда на демокрацията".

Той призова присъстващите да изберат най-добрия измежду тримата кандидати, защото той ще има отговорната задача да брани интересите на следователите в следващия ВСС. Гешев разкритикува политиците, предприели по думите му през годините "експерименти, наричани реформи, за закриване и ограничаване правомощията на следствието", но видя и полза от това - следствието променило прокуратурата, а тя променила следователите и днес институцията била по-силна и стабилна.

Трима са кандидатите да представляват следователите в следващия ВСС -  Бойко Атанасов, Наталия Стаменова и Петко Петков - председател на Камарата на следователите. 

Веднага след главния прокурор думата беше дадена на първия  кандидат -  един от малцината критици на Гешев отвътре - Бойко Атанасов. Според него настоящата Прокурорската колегия не работи независимо, а е инструмент на ръководството на прокуратурата и на главния прокурор. „Не сме достатъчно критични към ръководството на прокуратура“, каза Атанасов. 

Наталия Стаменова се обяви за промени, които да дадат възможност на следователите да оспорват актовете на прокурора, за да има тежест вътрешното им убеждение при решаването на делата. "Смятам, че тази грешка трябва да бъде поправена, за да може разследването да бъде независимо, както иска обществото - обективно, всестранно и пълно“, каза Стаменова.

Смятаният за фаворит Петко Петков поиска да има яснота какви дела гледат следователите, а не да бъдат оставени на „благоразположението на прокурорите“. Той обеща, че ако бъде избран за член на колегията, при всеки избор на административен ръководител, ще се интересува от мнението му за мястото на следствието и неговите приоритети.

С днешното Общо събрание на следователите започна едномесечния изборен маратон  за излъчване на на 11-членната професионална квота. Толкова  е и парламентарната, но движение по попълването й към този момент няма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35